Ekologická centrála Vodafonu získala zlatý certifikát LEED

Praha, 18. května 2015 Nová budova Vodafonu v pražských Stodůlkách získala zlatý certifikát Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Ten je udělován stavbám, které významným způsobem šetří životní prostředí. Do nové centrály, která je součástí projektu City West developerské společnosti FINEP, se Vodafone přestěhoval v lednu letošního roku. (TZ)

Moderní budova sídla Vodafonu, jež reprezentuje kulturu a filozofii firmy, spotřebuje zhruba o dvě třetiny méně energie než podobně velké stavby. Vodafone v maximální míře využívá recyklovaných materiálů, místních zdrojů od lokálních dodavatelů a důraz klade i na dobrou dopravní obslužnost, což je také jedním z hodnocených kritérií v rámci udělování LEED certifikátu. Stanice metra je pouhých dvacet kroků od vchodu do budovy. Od roku 2011 provozuje „První zelenou síť“, která je ze 70 % napájena z obnovitelných zdrojů.

Systém hodnocení ekologicky šetrných budov LEED byl zaveden již v roce 2000. Vodafone, jehož nová budova byla původně oceněna certifikátem LEED Silver, díky spolupráci s dodavatelem a cíleným změnám v průběhu výstavby dosáhl na zařazení do vyšší kategorie, a získal tak prestižní zlatý certifikát.

Kromě energií šetří budova také prostor. I ve své nové centrále provozuje Vodafone režim Flexi Office, v rámci něhož mohou zaměstnanci částečně pracovat z domova. Není tedy potřeba mít v budově pevná pracovní místa pro všechny zaměstnance. Systém Flexi Office navíc zaměstnancům umožňuje lépe skloubit osobní a pracovní život. Vstřícnost k zaměstnancům je součástí dlouhodobé filozofie Vodafonu, který letos mimo jiné představil nové benefity pro rodiče na mateřské dovolené.

O Vodafone Czech Republic

Mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než třem milionům zákazníků. Od roku 2007 přináší Vodafone komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje více než milion firemních SIM karet. V roce 2012 byl Vodafone prvním operátorem na českém trhu, který začal účtovat hovory po sekundách. O rok později Vodafone představil Turbo Internet a začal rychlým mobilním internetem pokrývat venkov a menší města. V současnosti nabízí nejrychlejší a nejrozšířenější síť mobilního internetu na tuzemském trhu. Aktuálně se Vodafone soustředí na rozšiřování LTE do všech koutů České republiky. V souladu se svými CSR aktivitami se Vodafone začátkem roku 2015 přestěhoval do nové, ekologické centrály ve Stodůlkách. Jeho Nadace Vodafone již rozdělila více než 160 milionů korun a letos nově vyhlašuje cenu Rafael pro neziskové organizace, které příkladně využívají IT ke zlepšení kvality života handicapovaných. Více informaci na www.vodafone.cz