IBM uvádí nové služby Bluemix pro vývoj cloudových aplikací na základě analytických nástrojů

Armonk, stát New York, 11. května 2015 – Společnost IBM představuje několik nových služeb řady Bluemix, cloudové vývojářské platformy IBM, jež má vývojářům pomoci vytvářet cloudové aplikace využívající analytické nástroje. Tyto služby usnadní vývoj cloudových aplikací pro mobilní zařízení, internet věcí (IoT), analytické nástroje pro dodavatelské řetězce a řešení pro inteligentní infrastrukturu. (TZ)

Nové služby rozšíří portfolio Bluemix, které již obsahuje přes sto služeb včetně vzájemně se doplňujících analytických nástrojů IBM, jako jsou například ty, jež byly využity v nedávno představených řešeních IoT Zone a Watson Zone. Bluemix vychází z otevřených technologií, které vývojářům umožňují flexibilněji budovat, provozovat a spravovat cloudové aplikace a služby. Mohou je přitom kombinovat a propojovat tak, aby nejlépe vyhovovaly jejich strategii. IBM představila platformu Bluemix v roce 2014, kdy do ní investovala miliardu dolarů. Od té doby se stala největší platformou na bázi Cloud Foundry na světě.

IBM obohacuje Bluemix o další ze svých technologií, včetně:

  • Bluemix API Management, která umožňuje vývojářům rychle vytvářet, spouštět a sdílet rozsáhlá rozhraní pro programování aplikací. Představuje snadný a praktický způsob jak řídit kritická rozhraní pro programování aplikací, což by s jednoduššími službami nebylo možné.
  • Nové mobilní možnosti Bluemix ve spojení se službami IBM MobileFirst Platform, které umožní vývoj mobilních aplikací postavených na určení polohy. Ty propojí poznatky o digitální aktivitě a fyzické poloze.

Nový ekosystém služeb třetích stran zahrnuje tyto možnosti:

  • Veřejně dostupné služby .NET Runtime (předběžná verze) v rámci IBM Bluemix a otevřené využití .NET Buildpack zajistí vývojářům v libovolném prostředí na bázi Cloud Foundry možnost využívat vývojových možností Microsoftu, a tak snadněji integrovat různé pracovní zátěže v cloudu.
  • Platforma Namara.io společnosti ThinkData Works agreguje a klasifikuje dostupná otevřená data do jediného portálu, díky čemuž nabízí firmám, vývojářům a ostatním lidem s API přístup k hodnotným informacím.
  • Cupenya Insights poskytuje analytický základ, s jehož pomocí se mohou vývojáři připojit a monitorovat obchodní aktivity v různých aplikacích platformy Bluemix, určovat klíčové ukazatele výkonnosti a získávat přehled o efektivnosti celého obchodního procesu nebo dodavatelského řetězce.
  • flowthings.io od Flow Corporation sbírá data v reálném čase a nabízí zpracování komplexních událostí (CEP – complex event processing) a dodání dat. Díky tomu lze snadněji integrovat aplikace s využitím téměř jakéhokoliv softwaru nebo zařízení v prostředí internetu věcí (IoT).
  • Reappt od Push Technology dodává skrze internet data v bezkonkurenčním rozsahu a rychlosti, a tak výrazně navyšuje výkonnost aplikací.

IBM vnímá výběr vývojářů a rozvíjení schopností otevřených technologií jako zásadní principy, které přispívají ke cloudovým inovacím. Společnost podpořila rozšiřování nezávislé komunity Cloud Foundry Dojo založením první pobočky IBM Cloud Foundry Dojo v Raleigh v Severní Karolíně. Bude sloužit jako místo, kde se mohou osobně setkávat všichni vývojáři, a v němž bude IBM podporovat dovednosti v Cloud Foundry Code a školit vývojáře, aby se platforma Cloud Foundry rozvíjela co nejrychleji.

Celkový příjem IBM plynoucí z cloudu — tedy z veřejných, privátních i hybridních projektů — činil v uplynulých dvanácti měsících (v období do konce března 2015) 7,7 miliard dolarů. V první čtvrtině roku 2015 zaznamenal navýšení o více než 60 %.

Původní tiskovou zprávu v angličtině naleznete zde.