Firemní licence softwaru od profesionálů se vyplácí. SoftwareONE je spravuje již pro více než 800 českých firem

Praha, 11. června 2015 – SoftwareONE, globální společnost zaměřující se na softwarové licence, jejich správu a související služby, se v České republice stará již o více než 800 klientů. Díky službám SoftwareONE se firmy mohou vyvarovat všech potenciálních problémů s nelegálním softwarem. Dle průzkumu BSA je 34 % softwaru používaného u nás nelegální a Česká republika je tedy zemí s 12. nejnižší mírou pirátství. (TZ)

Zhruba každý třetí nainstalovaný software v České republice není řádně licencovaný, situace se však každoročně zlepšuje. Češi se 34 % neoprávněně užívaného softwaru si v tomto ohledu vedou lépe než například Italové (47 %), Španělé (45 %) nebo Francouzi (36 %). Používání licencovaného softwaru přináší řadu výhod a zároveň odstraňuje mnoho potenciálních hrozeb. Legální licence mimo jiné zajišťuje jednoduché a pohodlné stahování funkčních i bezpečnostních aktualizací přímo od výrobce. Společnosti s nelegálním softwarem se vystavují především nebezpečí výrazných právních a finančních postihů. SoftwareONE je pro firmy partnerem, který jim pomáhá těmto hrozbám efektivně předejít.

Licencování profesionálně

Výhody využití služeb profesionálního dodavatele licencí spočívají zejména v přehlednosti, jednoduchosti a komplexní péči. S nástroji a službami SoftwareONE je možné podrobně sledovat stav licencí v celé firmě, zajistit, aby byl v síti využíván pouze řádně licencovaný software, a zamezit neoprávněným instalacím. Správce IT má přístup ke všem datům zakoupení a vypršení licence, počtům licencí, fakturám či smlouvám, a může tak efektivně plánovat zakoupení dalších licencí a předejít zbytečným nákladům. Současně je dbáno na efektivní využití pořízených licencí a plánování nových nákupů v souladu s dlouhodobou byznys a IT strategií každé společnosti. Všechny zmíněné aspekty zahrnuje metodologie Software Portfolio Management. SoftwareONE nabízí tyto služby v několika úrovních, a zákazníci tak mohou získat kompletní servis včetně analýzy situace, implementace a řízení.

„Dnes společnosti více zvažují ekonomickou stránku dlouhodobé investice do softwaru. Začínají se prosazovat pronájmy softwaru a pořízení softwaru jako služby, například v cloudu,“ říká Dalibor Lukeš, Head of Services ze SoftwareONE. „Vede to k vyšší komplexnosti problematiky licencování, a potřeba specializovaných služeb je tak znatelnější,“ dodává.

Stav licencí ve firmě lze sledovat také v SoftwareONE Lifecycle Portal, webovém rozhraní založeném na Microsoft Sharepoint. Lze s ním pracovat na kterémkoliv zařízení a v libovolném prohlížeči. Přehledné dlaždice zobrazují aktuální relevantní nabídky, objednávky a umožňují přímý přístup například k datům vypršení a obnovení smluv nebo licenčním klíčům, součástí rozhraní je také rychlé vyhledávání. Skrze Download Center si uživatelé mohou stáhnout digitální verze zakoupeného softwaru. SoftwareONE Lifecycle Portal lze využít i jako komunikační a pracovní platformu. Portál umožňuje zadávání úkolů a integraci s jakýmkoliv softwarem pro VoIP a e-mail.

O společnosti SoftwareONE

Společnost SoftwareONE se již od roku 1985 specializuje pouze na licencování softwaru. Zastupuje výrobce softwaru, kteří jsou špičkami ve svém oboru. Má pobočky v 85 zemích světa a zaměstnává více než 2000 odborníků. Pro více informací navštivte SoftwareONE.com.