Crowdfundingový portál Penězdroj zajistí peníze novým projektům

Praha, 29. 9. 2015 – Plzeňská společnost Fundhall rozjíždí nový český portál pro hromadné financování nazvaný Penězdroj, který je podle jeho tvůrců prvním tuzemským kombinovaným crowdfundingovým portálem. (TZ)
Crowdfunding, tedy shromažďování startovního kapitálu pro rozvoj projektů drobnými dárci, není ničím novým. Tento koncept, jak ho známe (kromě českého webu například z obřích mezinárodních projektů Kickstarter či Indiegogo), ovšem Západočeši rozšířili na novou úroveň.

Penězdroj.cz je prvním kombinovaným portálem svého druhu, což znamená, že v sobě snoubí několik přístupů. Kromě klasického přístupu donation (dar) pro charitativní projekty a reward (odměna) pro projekty kulturní či komerční přichází s tzv. equity financováním, což znamená, že drobní investoři mohou za svoje peníze získat v projektu podíl a v případě jeho úspěchu dosáhnout i zajímavého zisku.

Jedním z prvních projektů, jež se po ostrém startu Penězdroje 27. října rozjedou, bude možnost získat 10% podíl ve společnosti Fundhall, a to za 500 tisíc korun. Hodnota jednoho podílového listu (a zároveň minimální objem investice) bude činit dva a půl tisíce Kč.

Spolupráci mezi autorem a podporovatelem chce Fundhall, potažmo Penězdroj, do budoucna rozjet i mimo Českou republiku. Zaměřit se hodlá na státy EU a především střední Evropu, kde by projekt fungoval pod mezinárodně přijatelnějším anglickým názvem společnosti. Expanzi byznysu plánují jeho tvůrci na rok 2017.

Kromě platformy pro nabízení kapitálu má Penězdroj i další funkce, například komplexní poradenství pro tvorbu obchodního plánu, vedení kampaně či sestavení prezentace pro investory. Některé tyto služby budou zdarma, jiné budou zpoplatněny. Další věcí, na kterou chtějí jít lidé z Fundhallu jinak, je snaha o výběr projektů. Lidé z portálu totiž nehodlají automaticky odklepávat každý projekt, ale naopak chtějí udržet jejich kvalitu na potřebné výši.

O portálu Penězdroj:

Penězdroj je nově založená ryze česká internetová platforma orientující se na crowdfundingové financování projektů. Cílem Penězdroje je získávat kapitál pro všechny druhy dobrých nápadů, obchodních, kreativních, neziskových či charitativních. Více informací naleznete na www.penezdroj.cz