Vodafone spustil nejrychlejší mobilní internet

Praha, 15. října 2015 Vodafone jako jeden z prvních operátorů v Evropě a první operátor v České republice spustil agregaci až tří pásem pro LTE-A v Karlových Varech. (TZ)

Technologii LTE-A Vodafone zpřístupnil veřejnosti v Kalových Varech v loňském roce. Při agregaci dvou pásem sítě LTE lze v síti Vodafone stahovat data rychlostí až 225 Mb/s a odesílat je rychlostí až 50 Mb/s.

Nyní Vodafone spustil v lázeňské zóně v Karlových Varech pro LTE-A agregaci tří pásem, tzv. Carrier Aggregation. Jedná se o spojení pásem 1800 MHz (o šířce 20 MHz), 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 2100 MHz (o šířce 10 MHz). Rychlost stahování je v tomto případě až 300 Mb/s.

„Spojením tří pásem v síti LTE-A pomocí funkce Carrier Aggregation dojde k významnému zvýšení rychlosti mobilního přenosu dat, zvýšení výkonu LTE systému a pokrytí s vysokou schopností odbavení dat,“ říká Jiří Švarc, ředitel vývoje sítě ve Vodafonu.

Vodafone spolupracuje se společností Samsung, jakožto dodavatelem koncových zařízení. Agregaci tří pásem společně testují na nejnovějším smartphonu Samsung Galaxy S6 edge+, který podporuje LTE kategorie 9. Tento přístroj již brzy umožní praktické využití této technologie také zákazníkům Vodafonu.

Počet zařízení s podporou nové technologie bude postupně narůstat. Dosahované přenosové rychlosti překonávají většinu komerčně dostupných pevných připojení k internetu.
O Vodafone Czech Republic

Mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než třem milionům zákazníků. Od roku 2007 přináší Vodafone komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje více než milion firemních SIM karet. V roce 2012 byl Vodafone prvním operátorem na českém trhu, který začal účtovat hovory po sekundách. O rok později Vodafone představil Turbo Internet a začal rychlým mobilním internetem pokrývat venkov a menší města. V současnosti nabízí nejrychlejší a nejrozšířenější síť mobilního internetu na tuzemském trhu. Aktuálně se Vodafone soustředí na rozšiřování LTE do všech koutů České republiky. V souladu se svými CSR aktivitami se Vodafone začátkem roku 2015 přestěhoval do nové, ekologické centrály ve Stodůlkách. Jeho Nadace Vodafone již rozdělila více než 160 milionů korun a letos nově vyhlašuje cenu Rafael pro neziskové organizace, které příkladně využívají IT ke zlepšení kvality života handicapovaných. Více informaci na www.vodafone.cz