IFS Aplikace řídí procesy společnosti IMC Slovakia

Společnost IFS, globální dodavatel podnikových aplikací, implementoval IFS Aplikace™ ve společnosti  IMC Slovakia, jejíž hlavní oblastí působení je strojírenská výroba – od součástek až po kompletní stroje. (TZ)

Společnost IMC využívala ERP systém, který zabezpečoval podporu podnikových procesů ve výrobě, nákupu, řízení zásob a distribucí. Pro řízení financí a účetnictví byl využívaný další systém, protože primární systém neobsahoval legislativu Slovenské republiky.  Proto bylo nutné procesy zastřešit jednou aplikací od jednoho dodavatele tak, aby byla zaručena integrace procesů mateřské společnosti i dalších společností patřících do skupiny IMC.

„Při výběru aplikace bylo důležité vybrat takový podnikový systém, který nejen podporuje správu více společností v jedné databázi, ale dokáže také efektivně vytvářet a zpracovávat doklady, které v rámci spolupráce mezi jednotlivými společnosti vznikají“, říká Ján Toman, správce IS a vedoucí projektu implementace.

Implementace řešení

V rámci implementace proběhlo nastavování logiky systému na základě návrhu řešení zpracovaného v prvních etapách, testování a ověření funkčnosti a přenos dat z původního systému. Následně byly spuštěné finanční moduly. Během následujících šesti měsíců byl zahájen rutinní provoz systému pokrývající procesy v oblasti konstrukce, plánování, dílenského řízení a evidence výroby, řízení kvality, nákupu, skladového  hospodářství, prodej a expedice. Stejně tak řízení zaměstnanců a připojení  na docházkový systém, aby bylo možné efektivně sledovat a vyhodnocovat záznamy z evidence výroby. Součástí řešení spuštěného do provozu byly i nástroje pro správu dokumentů a reporting.

„Bylo nutné přenést značné množství údajů, přitom filozofie správy dat ve starém a novém systému byla značně odlišná – například v oblasti rozpracované výroby“, říká Ján Tomana a pokračuje: „stejně tak bylo potřebné zajistit, aby systém odpovídal našim potřebám. Části úprav jsme si zajišťovali sami, rozsáhlejší úpravy řešil dodavatel systému IFS Slovakia“.

Rutinní provoz

IMC Slovakia realizuje kusovou nebo malosériovou výrobu podle objednávek zákazníků, většinou podle dodané výkresové dokumentace. V prostředí IFS Aplikací je pro řízení výroby využívaný systém řízení výroby prostřednictvím dynamických objednávek – DOP, který je odvozený  od filozofie Seiban. Nákup je řízený prostřednictvím nástrojů MRP. V současnosti je v systému evidovaných více jak třista tisíc položek a měsíčně je zpracováno okolo 50 tisíc výrobních objednávek. Celkově v systému pracuje 109 uživatelů, prostřednictvím terminálu si realizované práce do systému zadává 250 pracovníků. Pro odvod výroby z výrobních obejdnávek jsou k dispozici mobilní zařízení a pro evidenci výroby a odevzdaného zboží jsou využívané čárové kódy, které obsahuje výrobní dokumentace. Prodej materiálu je v IFS Aplikacích řešena standardní  funkcionalitou na úrovni tzv. Distribučních objednávek.

Výhled do budoucna

Po ukončení projektu implementace zavedli v IMC Slovakia dodatečný oběh došlých faktur a plánují rozšířit využití nástrojů pro mobilní řízení skladu. Přesná evidence výroby umožňuje využít plánovací nástroje IFS Advanced Planning Board pro optimalizaci výrobního procesu. Připravuje se také využití nástrojů plánování a řízení údržby a řízení projektů.

O společnosti IMC Slovakia

IMC Slovakia, s.r.o. byla založena v roce 1995. Od svého vzniku si vybudovala stabilní pozici na slovenském i zahraničním trhu. Mezi největší zákazníky patří významné mezinárodní společnosti z Německa, Holandska, Belgie, Velké Británie, Slovenska i České republiky. Společnost zajišťuje strojírenskou výrobu od součástek až po kompletní stroje. Součástí skupiny je spoločnosť Metal Service Centre – IMC Slovakia, s.r.o., která patří mezí lídry na slovenském trhu v oblasti dodávek hliníkových materiálů, hliníkovo-bronzových materiálů  i ušlechtilých a konstrukčních ocelí určených hlavně pro strojírenskou výrobu.

O společnosti IFS

IFS™ je celosvětově uznávaným lídrem ve vývoji a realizaci podnikového software v oblasti plánování podnikových zdrojů (ERP), řízení aktiv podniku (EAM) a řízení podnikových služeb (ESM). IFS umožňuje zákazníkům v cílových odvětvích být blíže jejich oboru podnikání, pomáhá jim být agilnější a přináší možnost těžit ze změny podmínek. IFS je veřejně obchodovaná společnost (XSTO: IFS) založená v roce 1983 a v současné době má více než 2,700 zaměstnanců. Prostřednictvím svých poboček a partnerů podporuje přes 2,400 zákazníků z celého světa.

Přímé zastoupení IFS pro Českou republiku, společnost IFS Czech s.r.o. se sídlem v Praze, bylo založeno v roce 2000 spolu se zastoupením na Slovensku IFS Slovakia, spol. s r.o. se sídlem v Žilině. Od r. 2001 v ČR rovněž jako distributor a implementační partner IFS působí významný český systémový integrátor, společnost ALTEC a.s. V roce 2014 se partnerem stala také společnost CDC Data, s.r.o. sídlící v Brně. V současné době mají všechny tyto společnosti k dispozici více než 80 odborníků, kteří zajišťují lokalizaci, dodávku a implementaci produktů IFS na českém a slovenském trhu. Více na www.IFSWORLD.com.

Sledujte nás na Twitter: @ifsworld

Navštivte IFS Blogs, naše stránky zaměřené na technologie, rozvoj a inovace: http://blogs.ifsworld.com/