Ericsson zveřejnil hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí roku 2015

HLAVNÍ ÚDAJE ZA TŘETÍ ČTVRTLETÍ 2015: (TZ)

  • Ve sledovaném čtvrtletí vzrostly tržby o 3 %. Tržby upravené pro srovnatelné jednotky zohledňující změny kurzů naopak klesly o 9 % v důsledku nižšího objemu prodeje v segmentu Sítě. Částečně to kompenzoval růst tržeb v segmentu Profesionální služby.
  • Tržby v segmentu mobilního vysokorychlostního připojení v Severní Americe zůstaly mezikvartálně stabilní, v porovnání se stejným obdobím předchozího roku však vykázaly pokles.
  • Vykázané tržby v segmentu Sítě sekvenčně poklesly v důsledku pomalejšího zavádění sítí 4G v pevninské Číně.
  • Hrubá marže meziročně poklesla na 33,9 % (35,2 %). I bez zahrnutí výdajů na restrukturalizaci hrubá marže poklesla na 34,5 % (35,5 %) v důsledku vyššího podílu prodeje v segmentu Globální služby.
  • Globální program snižování nákladů a hledání úspor pokračuje podle plánu a přispěl k meziročnímu poklesu nákladů.
  • Provozní marže, bez zahrnutí výdajů na restrukturalizaci, meziročně vzrostla na 10 % (7 %). Uvádění nových sítí do provozu v rámci segmentu Globální služby přestalo být ztrátové.
  • Tok hotovosti z provozní činnosti dosáhl 1,6 (-1,4) miliardy švédských korun.

 

TABULKA KLÍČOVÝCH FINANČNÍCH UKAZATELŮ ZA Q3 2015:

 

Miliard švédských korun Třetí čtvrtletí 2015 Třetí čtvrtletí 2014 Meziroční změna Druhé čtvrtletí 2015 Mezi-kvartální změna 9 měsíců 2015 9 měsíců 2014
Čistý objem tržeb 59,2 57,6 3 % 60,7 -2 % 173,4 160,0
Růst tržeb upravený pro srov-natelné jednotky a zohledňující změny směnných kurzů -9 % -2 % -7 % -2 %
Hrubá marže 33,9 % 35,2 % 33,2 % 34,1% 36,0 %
Hrubá marže bez restrukturalizačních nákladů 34,5% 35,5% 35,1% 35,3% 36,2 %
Příjmy z provozní činnosti 5,1 3,9 31 % 3,6 43 % 10,8 10,5
Příjmy z provozní činnosti bez restrukturalizačních nákladů 6,1 4,2 46 % 6,3 -4 % 15,1 11,2
Provozní marže 8,6 % 6,7 % 5,9 % 6,2 % 6,6 %
Provozní marže bez restrukturalizačních nákladů 10,2 % 7,2% 10,4% 8,7 % 7,0 %
Čisté příjmy 3,1 2,6 19 % 2,1 47% 6,7 7,0
Zředěný zisk na akcii ve švédských korunách 0,94 0,81 16 % 0,64 47 % 1,98 2,25
Zisk na akcii (neodpovídající metodice IFRS) ve švédských korunách 1) 1,34 1,11 21 % 1,45 -8% 3,56 3,08
Tok hotovosti z provozní činnosti 1,6 -1,4 3,1 -49% -1,3 10,1
Čistá hotovost ke konci sledovaného období -0,2 29,4 -101 % 3,5 -107 % -0,2 29,4

1) Zředěný zisk na akcii bez amortizace, odpisů pořízeného nehmotného majetku a výdajů na restrukturalizaci.

KOMENTÁŘ HANSE VESTBERGA, PREZIDENTA A GENERÁLNÍHO ŘEDITELE ERICSSONU (BURZA NASDAQ: ERIC)

Vykázané tržby meziročně vzrostly o 3 %. Tržby, upravené pro srovnatelné jednotky a zohledňující změny směnných kurzů, meziročně poklesly o 9 % v důsledku nižšího objemu prodeje v segmentu Sítě. Částečně to kompenzoval pokračující solidní růst tržeb v segmentu Profesionální služby. Ziskovost se meziročně zlepšila, především díky nižším provozním výdajům.

Obchodní činnost

Silný růst tržeb přetrval v Indii, jihovýchodní Asii a Oceánii, v porovnání se stejným obdobím předchozího roku; tržby poklesly v severovýchodní Asii, severní Evropě a střední Asii.

Tržby v segmentu mobilního vysokorychlostního připojení v Severní Americe zůstaly mezikvartálně stabilní, v porovnání se stejným obdobím předchozího roku však vykázaly pokles. Ve sledovaném čtvrtletí se zpomalilo zavádění sítí 4G v pevninské Číně. Rovněž jsme pozorovali zpomalení investic do mobilního vysokorychlostního připojení na trzích v Rusku, Brazílii a v části Středního východu, kde dochází k nepříznivému makroekonomickému vývoji.

Tržby v segmentu Profesionální služby meziročně vzrostly o 15 % a dosáhly dvouciferného růstu v osmi z deseti regionů díky dobrým výsledkům u všech námi nabízených služeb.

Ziskovost

Příjmy z provozní činnosti, nezahrnující výdaje na restrukturalizaci, meziročně vzrostly o 46 %, k zlepšení došlo ve všech segmentech. O zlepšení ziskovosti se zejména zasloužilo snížení provozních výdajů a ukončení ztrátovosti uvádění nových sítí do provozu. Negativní dopad přecenění a kontraktů zaměřených na zajištění měny byl nižší než v předchozím roce.

Provozní marže v segmentu Globální služby vzrostla o 9 % v důsledku vyšší ziskovosti při uvádění nových sítí do provozu a solidních výsledků v segmentu Profesionální služby. Navzdory nižším tržbám ziskovost v segmentu Sítě zůstala ve sledovaném čtvrtletí stabilní, provozní marže dosáhla 10 %.

Program snižování nákladů a hledání úspor

Globální program snižování nákladů a hledání úspor, který si stanovil za cíl dosáhnout v průběhu roku 2017 čistých ročních úspor 9 miliard švédských korun, pokračuje podle plánu. Od jeho představení v listopadu minulého roku byla globálně realizována řada aktivit, díky kterým se dosáhlo snížení nákladů.

Pohyb hotovosti

Po slabších výsledcích v prvním čtvrtletí nyní pohyb hotovosti z provozní činnosti v posledních dvou čtvrtletích dosahuje kladných hodnot, navzdory větším výdajům v souvislosti s prováděním programu snižování nákladů a hledání úspor. Do pohybu hotovosti za dosavadní část roku se negativně promítl vyšší provozní kapitál. Zasloužil se o to obchodní mix s vyšším podílem projektů pokrytí v pevninské Číně a na rozvíjejících se trzích.

Oblasti cíleného růstu

Naše strategie růstu vychází z kombinace špičkových výsledků v našem hlavním předmětu podnikání a vytváření vůdčí pozice v oblastech cíleného růstu. Pozorujeme pokračující solidní pokrok v cílových oblastech, kde růst tržeb meziročně překračuje 10 %.

V oblasti cíleného růstu Televizní a mediální řešení jsme informovali o získání dvou významných zákazníků v Severní Americe, což upevnilo naši silnou pozici na rychle rostoucím trhu televizních a mediálních řešení. Ericsson rovněž uzavřel smlouvu o akvizici firmy Envivio obchodované na burze Nasdaq, která je vůdčí mezinárodní firmou v oblasti softwarového kódování videa.

Pozorujeme vyšší zájem zákazníků o architekturu budoucích sítí 5G, vizualizaci, hospodárné přenosy video obsahu a tzv. internet věcí.  Díky našim pokračujícím strategickým projektům jsme si vybudovali dobrou pozici, abychom na transformujícím se trhu mohli i nadále vytvářet hodnoty pro naše zákazníky i akcionáře.

 

POZNÁMKY PRO REDAKTORY:

Zpráva v anglickém jazyce ZDE

Brífink, prezentace, videa a další materiály:
www.ericsson.com/press a www.ericsson.com/investors

O SPOLEČNOSTI ERICSSON

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2014 činily tržby naší společnosti 228,0 miliardy švédských korun. Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.ericsson.com/press
www.facebook.com/ericsson
www.facebook.com/technologyforgood
www.twitter.com/ericssonpress
www.youtube.com/ericssonpress