Předvánoční nákupy: je výhodnější nakupovat online, nebo v kamenném obchodu?

ESET zjišťoval, jak se liší spotřebitelské chování při internetových nákupech ve Spojených státech, Velké Británii, Rusku a Německu. (TZ)

Předvánoční období je synonymem nákupního shonu. Bezpečnostní společnost ESET se proto rozhodla sestavit pro zákazníky seznam rad, díky nimž mohou vánoční dárky nakupovat efektivněji.  Zároveň provedla průzkum ve Spojených státech, Velké Británii, Rusku a Německu, který v určitých případech ukazuje na výrazné odlišnosti v chování zákazníků při online nákupech.

Kamenný obchod peníze vrátit nemusí, internetový ano

Cena je většinou hlavním faktorem při rozhodování, kde zákazník koupí dárek. Možnost fyzického prohlédnutí zboží napomáhá přesvědčení o správnosti výběru, online nákup však nabízí jednu důležitou výhodu. Tou je možnost vrácení peněz za vrácené zboží. Od roku 2014 můžete (až na několik výjimek) zboží nakoupené na internetu do 14 dní od doručení vrátit bez udání důvodu a prodejce je povinen vyplatit vám za ně plnou cenu. V období Vánoc dokonce některé e-shopy tuto lhůtu prodlužují. Počítají s tím, že někteří obdarovaní nemusí být se svými dárky spokojeni.

Při prodeji v kamenném obchodě tuto možnost zákon nezmiňuje. Obchod tedy nemusí vámi zakoupené zboží (bezdůvodně) přijmout zpět, zákon ho ani nezavazuje k vrácení peněz. Mnozí obchodníci svým zákazníkům alespoň nabízejí možnost výměny zboží za jiné v podobné hodnotě, nebo výměnu za dárkové poukázky.

Ochrana pro váhavé: dobírka a recenze

Češi stále více holdují internetovému nakupování a nerozpakují se objednávat zboží ani ze zahraničních e-shopů. Podle údajů Českého statistického úřadu za letošní první pololetí nakupovalo online na 42 % českých spotřebitelů, zatímco loni to bylo 39 %. Mezi nakupovaným zbožím se nejčastěji objevovalo oblečení a obuv. Silně rostou útraty Čechů na zahraničních e-shopech. Zatímco loni za celý rok šlo podle Sdružení pro bankovní karty o 13,3 miliardy korun, jenom za letošní první pololetí odešlo přes internet do ciziny prostřednictvím platebních karet 8,6 miliardy korun. Stále dost lidí ale dává přednost dobírkám nebo platbám při doručení.

Za nejjednodušší a bezpečnou možnost považují platbu až při převzetí zásilky především Rusové a Němci, vyplývá z průzkumu společnosti ESET. Upřednostňuje ji každý pátý oslovený. Obavy ze solventnosti prodejce může zákazníkovi vyvrátit samotný internet, na kterém se dají jednoduše vyhledat recenze na daný obchod. Pokud totiž zákazník dostane nekvalitní zboží a nebo ho vyloženě okradou, rád si postěžuje právě na internetu. Při nákupu hraje důležitou roli právě důvěryhodnost online prodejce. V průzkumu ESETu se na tom shodli respondenti z USA, Británie, Ruska i Německa. Nákupčí z poslední jmenované země jsou však nejvíce náchylní k nákupům čehokoli z jakékoli internetové stránky. Podle průzkumu tak činí každý pátý Němec.

Němci jsou při online platbách obezřetní

Forma platby za online nákup poukázala na značný rozdíl v jednotlivých zemích. Němci a Britové výrazně upřednostňují platby přes platební systém PayPal, v němž prodejce nemá přístup k údajům o platební kartě zákazníka. Tento systém upřednostňuje téměř 60 % Němců. Pokud k tomu přidáme i jejich vůli platit za zboží až při doručení, dali by se označit za nejobezřetnější národ. Tento fakt podtrhává i skutečnost, že jen osm procent z nich během online nákupu nepoužívá žádný bezpečnostní software.

Úplně odlišná situace je v Rusku, kde bezpečnostní software při online nákupech nepoužívá až 34 % zákazníků. Zároveň se ze zemí zahrnutých do průzkumu nejčastěji uchylují k platbám digitální měnou Bitcoin, kterou platí až sedm procent Rusů. Důvodem může být tlak vyvíjený na ruský rubl.

Stručné tipy pro bezpečný online nákup:

  • Nakupujte u ověřených prodejců, přečtěte si recenze na dané obchody
  • Údaje vyplňujte jen na webu, který je přijme v šifrované podobě. Internetová adresa takových stránek začíná řetězcem https://
  • Pokud nakupujete přes síť wi-fi, měla by být zabezpečená.
  • Nakupujte z chráněného a důvěryhodného počítače, váš kamarád nebo kolega v něm může mít „doinstalováno“ cokoli.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software, který drží rekordní počet ocenění a díky němuž může víc než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy a nabízí firmám i spotřebitelům maximální proaktivní ochranu při minimálních nárocích.

Jedno ze tří evropských výzkumných center ESET pro detekci malware je v Praze.
Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů
ve více než 180 zemích světa.