Česká televize si vybrala Veeam Availability Suite pro zajištění provozu nepřetržitého televizního vysílání lokalit Praha, Brno a Ostrava

Praha, 9. února 2016: Veeam® Software, inovativní poskytovatel Řešení dostupnosti pro velké podniky (Availability for the Always-On Enterprise™), dnes oznámil, že Česká televize implementovala Veeam Availability Suite pro správnou a nepřetržitou funkčnost kritických aplikací a systémů. (TZ)

Česká televize je veřejnoprávní televizí a v současné době vysílá celkem 6 kanálů, jak v pozemním digitálním vysílání, tak v satelitním vysílání. Všechny stanice České televize vysílají 24 hodin denně s vysokým podílem sledovanosti u televizních diváků. Jakýkoli dlouhodobý výpadek by znamenal pozastavení vysílání a výroby pořadů v ČT a významně by ohrozil i vnitřní provoz ČT. Proto musí IT oddělení zajistit, že v případě jakéhokoliv selhání bude schopné její provoz rychle a spolehlivě obnovit. Tím garantuje dostupnost IT systémů a aplikací všem uživatelům bez výpadku provozu a bez ohrožení kritického procesu, tedy nepřetržitého vysílání. Tento zodpovědný úkol přitom neplatí pouze pro hlavní redakci v Praze, ale také pro regionální studia v Brně a Ostravě.

S předchozími klasickými zálohovacími řešeními nebylo IT oddělení ČT schopné vyhovět rostoucím požadavkům na výkon a dostupnost této moderní organizace. Nárůst datového provozu si vynutil přechod ze samostatných serverů na virtualizované prostředí. Česká televize se rozhodla virtualizovat pro byznys kritické servery a servery zajišťující přímé televizní vysílání v Praze a Ostravě. V blízké budoucnosti se plánuje propojení s brněnským studiem České televize.

Veeam Availability Suite dalo administrátorům dokonalý přehled o funkčnosti a dostupnosti jednotlivých souborů či systémů, stejně jako informace o jejich zatížení. Inovativní řešení České televizi poskytuje pokročilý monitoring celého virtuálního prostředí, v jejich případě 4 VMware clusterů a přibližně 250 virtuálních serverů, a umožňuje minimalizovat riziko selhání. Se snížením času obnovy o 80 % Česká televize dosáhla kýžených hodnot RTPO™ (cílů času a bodu obnovy) menších než 15 minut, a to i v případech, kdy velikost zálohy překračuje 200 TB.

„Technologie společnosti Veeam plně pokrývají naše potřeby a poskytují nám jistotu, že náš provoz bude probíhat hladce s minimem výpadků a rizik. Veeam Availability Suite nepřetržitě zálohuje systémy a udržuje data v zálohách až po dobu 30 dní, čímž jsme schopni garantovat nepřetržitou dostupnost IT systémů a rychlou obnovu dat v případě jakýchkoli problémů. Právě tato funkčnost je v současné době pro nás klíčová a byla důvodem, proč jsme zvolili řešení od společnosti Veeam,“ říká René Pisinger, vedoucí IT podpory v České televize.

„Dnešní služby musí fungovat v non-stop režimu bez nároku na odstávku. To je důvod, proč přední společnosti hledají nové technologické partnery, kteří jim mohou pomoci dosáhnout standardu Always-On Enterprise – nepřetržitého podniku. Veeam České televizi poskytuje ověřenou dostupnost dat a umožňuje dosažení cílů času a bodu obnovy (RTPO) menších než 15 minut pro všechny aplikace a data, čímž odpovídají nárokům dnešního non-stop online prostředí, ve kterém působí moderní organizace,“ říká Martin Štětka, regionální manažer Veeam.

O Veeam Software

Veeam® rozpoznává nové výzvy, kterým společnosti po celém světě čelí při zajištění Always-On Enterprise™ – obchodní činnosti, jež musí být k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce. K řešení tohoto se Veeam stal průkopníkem nového trhu Řešení dostupnosti pro velké podniky (Availability for the Always-On Enterprise™), aby pomohl organizacím dosáhnout cílů času obnovy a bodu obnovy (RTPO™) nižších než 15 minut pro všechny aplikace a data. Toho dosahuje prostřednictvím zásadně nového typu řešení, které poskytuje vysokorychlostní obnovení, zamezení ztrátě dat, ověřenou obnovitelnost, zmírnění rizik a kompletní transparentnost. Řešení Veeam Availability Suite™, jež obsahuje Veeam Backup & Replication™, využívá virtualizační, ukládací a cloudové technologie, které umožňují moderním datovým centrum šetřit organizacím čas, zmírnit rizika a výrazně snižovat investiční a provozní náklady, při stále podpoře stávajících a budoucích cílů zákazníků Veeam.

Veeam byl založen v roce 2006 a v současné době má po celém světě 37 000 ProPartnerů a více než 183 000 zákazníků. Globální centrála společnosti se nachází v Baaru ve Švýcarsku, další pobočky má společnost Veeam po celém světě. Pro více informací navštivte www.veeam.com/cz/.