Piráti dali stát do soudní exekuce kvůli poplatkům za technické normy

Po rozsudku Nejvyššího správního soudu Městský soud v Praze nařídil dne 7. 9. 2015 Úřadu pro technickou normalizaci poskytnout technické normy ve stavebnictví Jakubu Michálkovi, předsedovi pirátských zastupitelů v Praze. Úřad technické normy až na 4 výjimky neposkytl, ačkoliv mu to soud výslovně přikázal. Bezplatnost se vztahuje pouze na oblast stavebnictví, kde ji nařizuje stavební zákon. (TZ)

“Protože se chceme domoci respektování rozsudku, požádali jsme dnes o nařízení výkonu rozhodnutí soudem, tedy o soudní exekuci. Navrhujeme, aby soud odpírané normy úřadu odebral a pokud to Úřad neumožní, aby ho k tomu soud donutil opakovanými pokutami. Pro normy tedy půjdou přímo vykonavatelé soudu. Za nezákonnost jednoznačně zodpovídá ministr Mládek (ČSSD), který nezákonným zpoplatněním technických norem připravil každého stavaře o tisíce korun,” říká Jakub Michálek.

Ministr Mládek nyní navíc ve sněmovně prosadil přílepek, který má technické normy ve stavebnictví opět zpoplatnit. Piráti se pokusí tuto změnu zarazit v Senátu. Změna zákona každopádně neplatí do minulosti, na vykonatelnosti rozhodnutí se tedy nic nezmění ani pozdější změna zákona.

Dokumenty:

Návrh na výkon rozhodnutí ke stažení: https://github.com/pirati-cz/KlubPraha/raw/master/spisy/2016/026-vykon-rozhodnuti-technicke-normy/2-navrh/navrh-vykon.pdf

Rozsudky soudu: https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/diky_piratum_usetri_stavari_miliony._normy_budou_dostupne_zdarma

Novela, kterou ministr Mládek protlačil sněmovnou i s přílepkem: http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=566