Zdeněk Svěrák slaví osmdesátiny se čtenáři iDNES.cz. Posílejte blahopřání, zážitky i otázky

Herec, scenárista, režisér a bývalý pedagog Zdeněk Svěrák se narodil ve stejný den jako Jan Amos Komenský, narozeniny tak slaví 28. března na Den učitelů. Letos osmdesáté. K jubileu dostane speciální přílohu, na které se mohou podílet i čtenáři iDNES.cz. Naleznete ji na adrese www.idnes.cz/Sverak. (TZ)

Čtenáři mohou posílat oslavenci svá blahopřání, která se stanou součástí pamětní knihy, či vlastní zážitky spojené se jménem Zdeňka Svěráka či s jeho tvorbou, a to včetně fotografií nebo videa, ale také otázky. Zdeněk Svěrák totiž bude 24. března hostem videochatu iDNES.cz. Své dotazy mu lidé mohou posílat už od středy 23. března.

A inspiraci pro ně mohou najít třeba právě v narozeninové příloze, která obsáhne kvízy, ankety, vzkazy umělců i unikátní obrazový materiál. Ve čtvrtek 17. března se například mohou těšit na video při předání platinové desky, o den později vyjde kvíz: Kde si Zdeněk Svěrák zahrál zlosyna?, v neděli 20. března studentské recenze jeho filmů, 21. března pak Cimrmani s dvojicí Kotek a Mádl a v úterý 22. března si čtenáři mohou vyzkoušet další kvíz, který je tentokrát prověří ze znalostí Svěrákových hlášek. Ve středu 23. března se v příloze objeví video s anketou mezi umělci.

Herec, režisér, scenárista a cimrmanolog bude slavit se svými diváky mezinárodně, desítky kin u nás i ve světě nasadí v den jeho osmdesátin Obecnou školu v nové, digitálně remasterované podobě. Srovnání fotografií z obou verzí čtenáři najdou 28. března ve fotogalerii v příloze www.idnes.cz/Sverak.