Piráti: Kauza Panama Papers potvrdila, co jsme již tušili.

V investigativní žurnalistice došlo ke skutečně pirátskému činu. Únik dat advokátní kanceláře Mossack Fonseca odkryl informace o desítkách politiků a dalších vlivných osobnostech v zemích po celém světě včetně České republiky, které svůj majetek ukryly do daňových rájů. Kauza známá jako Panama Papers poukázala na mnoho neduhů, na něž Piráti dlouhodobě upozorňují. Piráti uzkazují panu ministrovi Babišovi, kde má hledat skutečné daňové úniky. (TZ)

Událost připomněla nutnost lépe chránit a podporovat whistleblowery. Tedy ty, kteří veřejně upozorní na nepravosti ať už ve státních firmách nebo ve veřejném sektoru. Pomáhají odhalovat systémové nedostatky a jejich přínos pro společnost je nezpochybnitelný. Piráti se proto domnívají, že by tato otázka měla být řešena jak na národní úrovni, tak i na úrovni Evropské unie.

V daňových rájích zmizelo z České republiky dle Transparency International za posledních 8 let až 244 miliard korun. Jsou to peníze, které vznikly v České republice, a z kterých měly být odvedeny daně českému státu. Piráti proto prosazují, aby se problematika daňových rájů řešila na mezinárodní úrovni (EU, OECD). Společný a účinný tlak může přinutit státy označované jako daňové ráje, aby přestaly být výhodnými destinacemi pro operace, které jsou sice formálně v souladu se zákonem, ale budí oprávněné pochybnosti. Spolu s tím je ovšem třeba řešit také příznivější nastavení legislativy a odpovědně nakládat s veřejnými prostředky. Tak, aby se u legálního podnikání minimalizovala potřeba odcházet do daňových rájů, nebo jinak optimalizovat odvody.

„Ať už na pozadí úniku informací stojí kdokoliv a nehledě na to, proč se tak stalo a komu to může prospět, daňové ráje jsou obecně problematický fenomén. Věc má několik rozměrů. Náš systém v souvislosti s výběrem daní nakládá na ty nejdrobnější podnikatele stále více povinností, které hraničí s šikanou. Plete na ně bič typu EET či průběžné DPH a vnucuje jim zodpovědnost za nenaplňování státního rozpočtu. Zatímco se největší hráči, jakými jsou Tykač či Kellner, jejichž jména se spolu s dalšími přibližně 250 občany ČR v souvislosti s únikem objevují, jen smějí nebo promýšlejí se svými lobbisty a PR poradci další protitahy,“ poukazuje na problematiku skutečného krácení daní předseda Bartoš.

Piráti také podporují nový zákon o veřejných zakázkách, jenž určí jednoznačnou povinnost deklarovat koncového majitele zúčastněných firem, kterým jsou přidělovány státní zakázky. Takové pravidlo by mělo být zavedeno pro všechny příjemce veřejných peněz, tedy z dotací a jinak přidělovaných prostředků ze státního rozpočtu. V neposlední řadě je třeba trvat na majetkových přiznáních politiků a důsledné evidenci lobbistických kontaktů.

Nepoctivost spolu s nemorálním jednáním si možná již brzy vyberou své první oběti. Islandský premiér Sigmundur Davíð Gunnlaugsson pod tlakem veřejnosti oznámil možnost konání předčasných voleb. Vyplulo totiž na povrch, že zatajil svůj podíl v jedné z offshore společností.

„Islandská Pirátská strana aktuálně vede ve volebních průzkumech s takřka 40 % a my se těšíme, že budeme moci gratulovat ke zvolení první pirátské premiérce, Birgittě Jonsdottir.“ uvádí další nepřímou souvislost s pirátským hnutím místopředseda Pirátů Martin Šmída.

Piráti vyzývají ministra Babiše k aktivitě: „Pane ministře, co si takhle došlápnout na ty skutečně velké a ne pouze na ty malé.“