Vyberte správný fotoaparát pro nadcházející letní sezónu

Praha, 21. dubna 2016: Nikdy v historii nepoužíval člověk obraz k získávání a sdělování informací v takové míře, jako dnes. Fotografování je dokonce statisticky nejrozšířenější hobby na světě. Ostatně, kolikrát jste při různých příležitostech řekli větu: „Tak tohle by stálo za fotku“? Fotografií přiblížíte druhým zajímavý zážitek, zachováte vzpomínky na události, které jsou v životě jen jednou, zachytíte prchavý okamžik, náladu člověka i mimořádnou krásu. Když fotografujete delší dobu, postupně si najdete typ fotoaparátu, který vám nejvíce vyhovuje a je nejblíže vašim potřebám. Ale když začínáte, přemýšlíte o tom, jaký fotografický přístroj zvolit. Tak široká nabídka fotoaparátů, jaká je v současné době na trhu, ještě nikdy v minulosti nebyla. Udělejte si v nich snadno přehled a vyberte si ten ideální model – vždyť nejbarevnější období roku už je tady! (TZ)

Výberejte podle účelu

Na zachycení momentů, které vás zaujmou třeba při cestě do práce nebo na procházce, na záběry z rodinných a jiných oslav, zkrátka pro dokumentaci běžného života, je vhodný kompaktní fotoaparát. „Moderní kompakty nabízejí mnohé kreativní funkce, například efekty změkčující okraje fotografie působí velmi zasněně. Nebo vyzkoušejte různé filtry pro vintage vzhled fotografií, rámečky apod. Vyzkoušejte také funkci selektivní barva – znamená to, že většina fotografie je černobílá, pouze vybrané objekty jsou zabarveny, například do červené a jejích odstínů, které pak úžasně vynikají,” radí Michael Jurák, profesionální fotograf a lektor Nikon školy.

Máte rádi výhledy do kraje, fascinují vás ptáci a zvířata v přírodě, máte často v hledáčku běžné i adrenalinové sporty? Pak je tím pravým fotoaparátem ultrazoom, který vám objekty maximálně přiblíží.

Pokud máte kromě akčních záběrů zálibu i v detailech a dalších režimech focení, pak je ideální kompakt s výměnným objektivem.

Zrcadlovka je vhodná i pro začátečníka, záleží na každém, jak kvalitní fotky chce ze svých cest, výletů nebo rodinného kruhu mít.

Naštěstí už v dnešní době myslí renomovaní prodejci na to, aby byl zákazníkům k dispozici vysoce odborný personál, který s výběrem dokáže poradit. Je však důležité, abyste předem znali jasně odpovědi na otázky, které vám budou v obchodě klást. V zásadě jsou dvě:

Pro koho foťák bude?

Jaká očekávání a jeké zušenosti má ten, kdo bude fotoaparát používat? Při výběru fotoaparátu jde hodně o naplnění vašeho očekávání. Chcete elegantní stylový fotoaparát pro dceru, odolnější model outdoorového typu pro manžela, či přístroj, se kterým budou moci fotit všichni členové rodiny?

K čemu budete fotoaparát používat?

Chcete pořizovat snímky pro radost? Dokumentovat rodinné události a zážitky z dovolené? Pokud patříte k mladší generaci, oceníte akceschopnost, relativně nízkou cenu a dobrou technickou vybavenost.

Starší generace bude sledovat jednoduché ovládání, možnost fotografovat bez složitého nastavování a větší námahy. Pokud se chcete fotografováním více zabývat, pravděpodobně zvolíte přístroj disponující různými nastavitelnými režimy a větším množstvím funkcí.

Poté vám personál prodejny zravidla předloží několik modelů k výběru. V první řadě se vám s fotoaparátem musí dobře manipulovat, musí vám perfektně sedět v ruce a bez problémů dělat to, co po něm chcete. Vyzkoušejte, zda se vám dobře ovládá, jak reaguje po spuštění a zda splňuje vaše očekávání – velikost displeje, menu. Nejspíše vám budou nabídnuty modely různých značek a cenových kategorií. Všichni významnější výrobci kompaktních fotoaparátů vyrábějí celou škálu přístrojů od těch nejlevnějších a snadno ovladatelných až po kompakty pro náročné uživatele, které jsou samozřejmě o něco dražší. Pokud máte hlouběji do kapsy, rozhodně upřednostněte tradičního výrobce fototechniky. Do začátků nemá smysl pořizovat si zbytečně drahý fotografický přístroj. Vyšší cena vždy signalizuje, že fotoaparát disponuje řadou pokročilých funkcí, a tím pádem vyžaduje více zkušeností, více znalostí a pokročilé zacházení. Mohlo by se vám stát, že nebudete umět všechny funkce využívat a z fotoaparátu budete zklamáni.

Vzdělávejte se

Pokud však i přesto máte ambice začít fotografovat rovnou se zrcadlovkou, můžete využít zkušenosti odborníků a nechat se proškolit. Nikon v České republice provozuje vzdělávací platformu Nikon škola (www.nikonskola.cz), jejíž nabídka zahrnuje kurzy od těch základních (ovládání zrcadlovky), až po různé fotografické žánry, jako je portrét v přirozeném světle, makro fotografie, nebo svatební fotografie.

Fotografuj a sdílej!

Svět je globální a globalizovaný, a tak i nové fotoaparáty nabízejí jakousi přidanou hodnotu v podobě dalších technologií. Například díky integrovanému Wi-Fi rozhraní můžete fotky přenášet do jiných zařízení a rovnou je sdílet na sociálních sítích nebo e-mailem. Fuknce GPS a mapy světa vám zase umožní sledovat trasu vašich cest a nabídnout ji blízkým či známým jako jakousi přímou reportáž. Jako by tam byli s vámi.

Typy digitálních fotoaparátů

Kompaktní fotoaparáty jsou ideální pro zachycení každodenních okamžiků, proto jsou také lehké a malé, aby se vešly i do kapsy. K jejich dalším výhodám patří především jednoduché a rychlé ovládání a přijatelné ceny a v jejich vybavení vždy najdete dostatečné množství motivových programů. Naopak nevýhodou jsou určité limity v kvalitě fotografií.

TIP pro ni: COOLPIX A300 je dostatečně malý a lehký na to, aby se vešel do kapsy nebo kabelky, takže budete vždy připraveni pořizovat snímky rodiny a přátel ve velkém měřítku objektivem NIKKOR s 8násobným optickým zoomem, který lze s využitím funkce Dynamic Fine Zoom rozšířit až na 16násobný, a budete neustále připojeni ke svému chytrému zařízení s aplikací SnapBridge. Cena: 4 390 Kč vč. DPH. Fotografie ZDE

TIP pro něj: Užívejte si vysoce kvalitní optiku NIKKOR v kompaktním těle fotoaparátu COOLPIX A900, které padne každému životnímu stylu: pořizujte působivé snímky z cest v jemných detailech objektivem s 35násobným optickým zoomem, který lze s využitím funkce Dynamic Fine Zoom rozšířit až na 70násobný, nebo zaznamenávejte brilantní videosekvence 4K UHD třeba ze sportovních událostí. Výklopný dotykový monitor a manuální expoziční režimy (P/S/A/M) vám nabídnou vyšší míru tvůrčích možností a fotoaparát je trvale propojený s vaším chytrým zařízením s aplikací SnapBridge.
Cena 11 490 Kč vč. DPH, fotografie ZDE

Poměrně novým trendem jsou kompaktní fotoaparáty s výměnnými objektivy, které zaujímají místo mezi klasickými kompakty a digitálními zrcadlovkami. Vynikají především rychlým ostřením, okamžitou odezvou spouště a rychlým zpracováním fotografií (např. systém Nikon 1). Tomu pak odpovídá vyšší kvalita fotografií daná i tím, že čip je větší než v klasickém kompaktním fotoaparátu.

TIP: Nikon 1 J5 – Odpoutejte se od všednosti s novým, extrémně snadno přenosným systémovým fotoaparátem Nikon 1 J5. Pořizujte působivé snímky s 20,8 milionu pixelů a extrémně ostré videosekvence 4K. Sériovému snímání s vyšší frekvencí než u digitálních jednookých zrcadlovek neunikne žádná akce. Nikon 1 J5 se svým velkým obrazovým snímačem CMOS, výměnnými objektivy 1 NIKKOR a výklopným dotykovým displejem posune vaši fotografii rychle vpřed.
Cena: 12 490 Kč vč. DPH, fotografie ZDE

Digitální zrcadlovky jsou konstruovány zcela jinak než kompaktní fotoaparáty a taky se s nimi zcela odlišným způsobem fotí. Jsou vybaveny bohatým příslušenstvím: kromě základního objektivu, který se obvykle dodává s tělem fotoaparátu, lze výbavu postupně rozšiřovat o širokoúhlé objektivy, teleobjektivy, makroobjektivy a další, vždy podle typu fotografie, na niž se uživatel zaměřuje. Kromě rozsáhlého příslušenství mají i řadu dalších výhod, k nimž patří především vysoká kvalita fotografií, vyšší rychlost a větší komfort při fotografování.

TIP: Zkoumejte krásy světa s fotoaparátem Nikon D5500. Tato lehká a výkonná digitální jednooká zrcadlovka s výjimečně dobrou přenosností a osvědčeným dotykovým ovládáním vám poskytne dostatečnou svobodu k tomu, abyste posunuli svou fotografii na novou úroveň. Výklopný a otočný dotykový monitor s rychlou odezvou nabízí intuitivní ovládání a vestavěné připojení Wi-Fi umožňuje snadné sdílení vysoce kvalitních snímků prostřednictvím chytrých zařízení.
Cena (tělo): 18 990 Kč vč. DPH, fotografie ZDE

Pro získání dalších informací o oceněných výrobcích Nikon navštivte webovou stránku www.nikon.cz