Společnost Nikon získává ceny TIPA Awards 2016 ve třech kategoriích za digitální jednooké zrcadlovky Nikon D5 a D500 a aplikaci SnapBridge

Praha, 16. května 2016: Společnost Nikon Corporation s potěšením oznamuje, že tři z jejích produktů získaly prestižní ceny TIPA Awards 2016 sponzorované asociací TIPA (Technical Image Press Association), globální autoritou v oboru fotografie a zpracování obrazu. Digitální jednooká zrcadlovka Nikon D5 byla vybrána pro cenu Best DSLR Professional/Action (Nejlepší profesionální/akční digitální jednooká zrcadlovka), fotoaparát Nikon D500 získal cenu Best APS-C DSLR Expert (Nejlepší digitální jednooká zrcadlovka pro pokročilé uživatele se snímačem APS-C) a aplikace SnapBridge cenu Best Imaging Innovation (Nejlepší inovace v oblasti zpracování obrazu). (TZ)

Pro ceny TIPA Awards 2016 byly vybírány nejlepší produkty z oboru fotografie a zpracování obrazu v řadě kategorií uvedené na trh mezi 1. dubnem 2015 a 31. březnem 2016. Produkty se vybíraly na základě hlasování redaktorů prestižních časopisů věnovaných fotografování a práci s obrazem z celého světa.

Další informace naleznete na webu TIPA Awards 2016.

Poznámky asociace TIPA k fotoaparátu Nikon D5 – vítězi ceny Best DSLR Professional/Action

Systém zpracování obrazu EXPEED 5 vestavěný ve fotoaparátu D5 přináší nízký šum, rychlé zpracování nutné pro záznam videosekvencí 4K UHD a vysokorychlostní sériové snímání rychlostí asi 12 snímků za sekundu (s automatickým zaostřováním a řízením expozice). V jedné sérii sériového snímání lze zachytit až 200 snímků ve formátu RAW (14 bitů, bezeztrátová komprese). Nový modul snímače automatického zaostřování Multi-CAM 20K je hustě osazen celkem 153 zaostřovacími poli (99 z nich jsou snímače křížového typu umístěné ve střední oblasti i periferních oblastech) pokrývajícími širokou oblast kompozice. Z videosekvencí 4K UHD je možné extrahovat statické snímky JPEG s velikostí přibližně 8 milionů pixelů. Fotoaparát D5 podporuje nejvyšší standardní citlivost v historii fotoaparátů Nikon, ISO 102 400. S pracovním rozsahem automatického zaostřování začínajícím už od −4 EV se tak nabízí možnost automatického zaostření i slabě nasvícených objektů s nízkým kontrastem.

Poznámky asociace TIPA k fotoaparátu Nikon D500 – vítězi ceny Best APS-C DSLR Expert

Zavedením nového systému zpracování obrazu EXPEED 5 a nového snímače CMOS formátu DX společnosti Nikon pro fotoaparát D500 bylo dosaženo širokého rozsahu standardní citlivosti (ISO 100–51 200) rozšiřitelného až na ekvivalent ISO 1 640 000 (Hi 5). Fotoaparát D500 přináší vysokorychlostní sériové snímání s rychlostí až 10 snímků za sekundu (s automatickým zaostřováním a řízením expozice) a až 79 snímků RAW (14 bitů, bez komprese) v jedné sérii. Vedle statických snímků podporuje fotoaparát D500 také záznam videosekvencí 4K UHD (3840 × 2160)/30p, full-HD a časosběrného snímání. Je vybaven 3,2palcovým dotykovým displejem (přibližně 2,36 miliónů bodů) pro snadné fotografování a prohlížení. Fotoaparát může zaznamenávat do slotů pro karty XQD a SD (do obou současně) a je kompatibilní s aplikací SnapBridge, která umožní ho snadno připojit k chytrému zařízení, aby uživatelé mohli přenášet a sdílet své snímky.

Poznámky asociace TIPA k aplikaci SnapBridge – vítězi ceny Best Imaging Innovation

Aplikace SnapBridge umožňuje snadno připojit fotoaparát k chytrému zařízení pomocí energeticky úsporného připojení Bluetooth. Po instalaci aplikace SnapBridge umožňuje okamžitě přenášet snímky z fotoaparátu do chytrého zařízení. S fotoaparátem přitom může být spárováno až pět chytrých zařízení. Původní obrázky JPEG nebo menší kopie (2 MP,full HD) JPEG mohou být automaticky přenášeny a ukládány do chytrých zařízení během fotografování. Do obrázků lze zahrnout dva typy vložených informací včetně autorských práv, údajů o fotografování, komentářů a log. Aplikace dále podporuje vzdálené fotografování z chytrého zařízení a umožňuje tak uživatelům prohlédnout si náhled kompozice a snímku na obrazovce chytrého zařízení a u určitých fotoaparátů ovládat funkce jako samospoušť.