Průmyslová revoluce 4.0 mění obor bezpečnostních služeb

Praha, 19. května 2016 – Bezpečnostní služby pro průmyslové areály a budovy v Česku se začínají digitalizovat a automatizovat. „Kde dříve působila pouze fyzická ostraha, dostávají stále častěji slovo inteligentní technologie, které někde doplňují a jinde dokonce zcela nahrazují lidskou pracovní sílu. Průmyslová revoluce 4. 0. otevírá prostor pro skandinávský model zabezpečení a integrovaná bezpečností řešení. Díky implementaci nových bezpečnostních technologií zvládne současně méně lidí více práce za stejnou pracovní dobu,“ shrnuje Jan Peroutka ze SECURITAS, přední poskytovatel bezpečnostních služeb v Česku. (TZ)

Inteligentní vrátnice v průmyslových podnicích

Chytré bezpečnostní kamery, pokročilé senzory, ale také požární hlásiče nebo docházkový systém v průmyslových areálech, to vše spojuje skandinávský model zabezpečení do jednoho řetězce. Všechny články si mezi sebou vyměňují informace v reakci na bezpečnostní rizika a poplachové stavy. Integrované řešení pro průmyslový areál může začít již u tzv. inteligentní vrátnice. Základním kamenem je přístupový systém, ať už na karty, čipy, automatické čtení RZ nebo některý z biometrických prvků (otisk prstu, scan obličeje). „Návštěvníka tak mimo klasické recepční, která je přítomná v budově, může odbavit virtuální recepční – na dálku z operačního centra, které tak dokáže obsloužit více objektů,“ popisuje Jan Peroutka ze SECURITAS, největší tuzemský poskytovatel bezpečnostních služeb.

Technologie RVS s inteligentní video-analýzou obrazu

Jako další příklad digitalizace bezpečnostních služeb může sloužit chytrý monitorovací systém Remote Video Solution (RVS) s  inteligentní analýzou obrazu. Jeden člověk zvládne s jeho pomocí bez problémů stejnou práci, kterou by jinak dělalo několik lidí. Firmám to přináší značné úspory a současně řeší i problém nedostatku vhodných pracovníků na trhu práce.  „I když jediný operátor obsluhuje například sto kamer, díky RVS nepotřebuje sledovat stejné množství monitorů. Jakmile kamera vyhodnotí poplach v konkrétním sektoru, spustí se obsluze automaticky pouze ten monitor, který zobrazuje ohroženou oblast. Zbylé monitory zůstanou ve spícím režimu. Operátor stav následně vyhodnotí a adekvátním způsobem zareaguje,“ uzavírá Jan Peroutka ze SECURITAS.