Jste připraveni na kolegu robota? Kolaborativní roboty otevírají nové obchodní příležitosti

Praha, 23. května 2016 – Lehké kolaborativní roboty ulehčují monotónní a fyzicky náročnou práci a stávají se skutečnými spolupracovníky lidí – nikoli jejich konkurenty či náhradou. Zbývá poslední týden, kdy se můžete zapojit do soutěže a vyhrát robota společnosti Universal Robots. (TZ)

Podle Mezinárodní robotické asociace roste celosvětový prodej průmyslových robotů meziročně o více než 10 procent a do roku 2018 má dosáhnout kolem 400 tisíc prodaných kusů. Česká republika využívá v porovnání se zbytkem světa poměrně vysoký podíl robotické práce, přičemž v automobilovém průmyslu pracuje kolem 325 robotů na 10 tisíc zaměstnanců. V rámci všech dalších průmyslových odvětví v České republice pracuje průměrně 44 robotů na 10 000 zaměstnanců.

Monotónní a přesná práce

Z monstrózních průmyslových robotů, pracujících v ochranných klecích, se vlivem inovací v robotice a informačních technologiích vyvinuly lehké kolaborativní roboty, určené pro práci společně s lidmi. Mohou přitom zaměstnancům ulehčit od monotónních, ergonomicky náročných úloh, které je navíc třeba vykonávat se stále stejnou přesností. Proto dnes robotická ramena například svařují, lepí, šroubují nebo přemisťují předměty a poskytují firmám a zaměstnancům více prostoru vykonávat práce náročné na lidskou zkušenost, manuální zručnost a kreativitu.

Například český výrobce pigmentových past, firma REPLAC-BM, využívá robota UR5 od společnosti Universal Robots pro zvýšení přesnosti při míchání barev podle barevných vzorkovnic, kdy musí být směšovací poměry na miligram přesné. Robotické rameno vybavené individuálně přizpůsobenými uchopovacími zařízeními zpracovává jemné úkony, například přenášení nádobek z mikrodávkovače do směšovacího stroje, nasazování víček, vkládání barevných karet do čtečky čárových kódů a měření hotového odstínu spektrofotometrem. „Naším cílem nebylo nahradit živé techniky, ale dostat celý proces vývoje směšovacích vzorců na mnohem vyšší úroveň,“ říká Roman Berný, majitel a ředitel REPLAC-BM.

Nepřetržitý provoz

Na rozdíl od lidí mohou roboty pracovat bez přestávky a neúnavně vykonávat stále stejné úlohy, jejichž manuální provádění by představovalo zbytečné plýtvání cenným lidským potenciálem. V rodinné firmě Attl a spol. s.r.o. Továrna na stroje robotická ramena zakládají výrobky do strojů na jejich finalizaci, přičemž pracují průměrně 20 hodin denně, 6 dní v týdnu. „Byli jsme příjemně překvapení, jak rychlá a snadná byla implementace robotů Universal Robots v naší výrobě. Roboty pracují v deklarované toleranci přesnosti a kromě jediné menší závady jsme zatím nezaznamenali žádný problém,“ popisuje nasazení robotů Ing. Tomáš Attl, obchodní ředitel firmy Attl a spol. s.r.o. Továrna na stroje.

Neúnavně a téměř bezúdržbově pracující kolaborativní roboty pomáhají firmám zvýšit produkci při současném zvýšení kvality a snížení nákladů – díky tomu dosahují návratnosti často kratší než 12 měsíců.

Po boku lidí

Moderní kolaborativní roboty jsou vybaveny bezpečnostními mechanismy, které umožňují jejich práci ve společném prostoru s lidmi. Například robot UR3 má 15 pokročilých, konfigurovatelných bezpečnostních nastavení. Jedním z nich je také unikátní senzor síly, který UR3 umožňuje omezit sílu, pokud robot narazí do předmětu v prostoru či do člověka. Robot má ve výchozím nastavení nastavený senzor síly na 150 Newtonů, ovšem lze jej nastavit tak, aby zastavil svůj pohyb, pokud má v cestě překážku, do které narazí silou pouhých 50 Newtonů.

Ve firmě Multi-Wing CZ, která vyrábí axiální ventilátory pro ventilační aplikace, bylo s ohledem na omezený pracovní prostor nutné najít robotické řešení, které nepotřebuje žádnou bezpečnostní bariéru. Proto se firma rozhodla pro robot UR5, kterým automatizovala svůj soustruh obrábějící hliníkové odlitky na náboje. „Od začátku jsme jasně věděli, co chceme: Malého, levného robota, který bude dostatečně rychlý a všestranný – a který bude moci pracovat bez bezpečnostního hrazení, abychom ušetřili pracovní prostor. Vzhledem ke zvýšené efektivitě výroby u nás roboti lidem pomáhají, nenahrazují je,“ říká David Hošek, Junior Manager výrobního zařízení v Multi-Wing CZ.

Vyzkoušejte sami

Zbývá jeden týden, kdy máte šanci vyhrát robota od Universal Robots v soutěži vyhlášené v únoru 2016. Pro účast v soutěži stačí poslat popis operací ve vaší firmě, vyžadujících automatizaci. Může jít o úkoly, které nejsou vhodné pro lidi a zbytečně je vyčerpávají, ale pro roboty jsou ideální. Mohou to být také manuální procesy, které by si zasloužily optimalizaci s cílem zvýšit konkurenční výhodu podniku.

Soutěž běží až do 31. května 2016. Vítěze bude kontaktovat společnost Universal Robots napřímo. Pro účast v soutěži stačí jen vyplnit formulář, dostupný na www.winarobot.universalrobot.com/cz/.

UNIVERSAL ROBOTS

Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice v dánském Odense. Společnost byla založena v roce 2005 třemi výzkumníky – Esben 0stergaard, Kasper Stoy a Kristian Kassow. Chtěli učinit robotickou technologii dostupnou všem a vytvořit unikátní průmyslové roboty, schopné automatizovat a zefektivnit všechny výrobní procesy, které budou dostupné, flexibilní, uživatelsky přívětivé a bezpečné pro těsnou spolupráci. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její uživatelsky přívětivé coboty se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. Průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. UR je součástí Teradyne Inc. se sídlem v Bostonu, má pobočky a regionální kanceláře ve Spojených státech, Španělsku, Německu, Singapuru, České republice, Indii a Číně. Universal Robots v současné době zaměstnává kolem 200 lidí po celém světě. Více informací o Universal Robots najdete na adrese www.universal-robots.com.