Srovnání nejzajímavějších poskytovatelů Microsoft SQL Serveru 2016 jako služby

Před nedávnem společnost Českomoravské informační systémy (ČMIS) představila svou nabídku pronájmu řešení MS SQL Serveru 2016 pro malé a střední podniky s garantovaným výkonem za nejnižší cenu na trhu. S mírným odstupem přinášíme objektivní porovnání této nabídky s nejzajímavějšími konkurenty v podobě Amazonu a Microsoftu. (TZ)

Praha, 1. srpna 2016 – Je ekonomicky rozumné využívat služeb zavedených globálních poskytovatelů, když potřebuje malá či střední firma licencovat SQL Server jako službu? To jest otázka, kterou by si měl položit nejeden ředitel IT z okruhu firem, které tento celosvětově nejrozšířenější relační databázový systém využívají k interním potřebám či jej zprostředkovávají klientům ve svých produktech a službách. Vedle klasických licenčních modelů nákupu dle počtu jader či jednotlivých uživatelů existuje možnost pronájmu SQL Serveru coby služby. Díky novému licenčnímu modelu se stal dostupnějším zejména pro firmy, které si jej dříve nemohly dovolit z důvodu cenové nákladnosti starého systému licencování.

I přes vítaný příliv finančních úspor plynoucích z pronájmu softwaru jako alternativní možnosti k jeho vlastnictví, se nicméně i tato novinka může pro některé menší subjekty tuzemského trhu jevit stále neúnosně nákladná. I bez reálného opodstatnění by taková obava existovala přinejmenším v myslích těch, kdo nakládají s omezeným rozpočtem na IT. Každou novou investici je třeba důkladně zvážit a porovnat s konkurenčními alternativami. ČMIS tato přání vyslyšel a coby přední český poskytovatel sdíleného SQL Serveru jako služby přináší malé, avšak objektivní srovnání své nabídky s největší globální konkurencí na následujícím modelovém příkladu. Data jsou založena na aktuálně platných cenách zveřejněných na webových stránkách poskytovatelů.

Modelové požadavky SaaS (Software as a Service):

  • Microsoft SQL Server 2016 Standard
  • Hardware: CPU 2 cores, RAM 14-16 GB, HDD/SSD 10 GB
  • ​​24/7 hotline podpora
  • Zálohování dat 100 GB

Nabídky poskytovatelů, které se nejvíce blíží modelovým požadavkům:

Amazon RDS for SQL Server
(velikost instance db.r3.large)
Microsoft Azure SQL Database
(velikost instance D11)
ČMIS Shared SQL
CPU 2 2 2 (passmark 1200)
RAM 15 GB 14 GB 16 GB
HDD/SSD pro databázi 10 GB 10 GB 10 GB
Zálohování 100 GB 100 GB 100 GB
Podpora 24/7, několik světových jazyků, není česky 24/7, několik světových jazyků, není česky 24/7, česky
Datové centrum 11x po světě, není v ČR 17x po světě, není v ČR Tier III, Česká republika
Zdroj http://calculator.s3.amazonaws.com/index.html#s=RDS https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/calculator/ http://www.mssql2016.cz/
Cena 21 900,- Kč* 16 890,- Kč* 6 200,- Kč

* dle aktuálního kurzu dolaru/eura

Z tabulky je patrné, že nabídky uvedených poskytovatelů SQL Serveru 2016 jako služby jsou po technické stránce plně srovnatelné. Liší se především cenou a lokalitou fyzického umístění dat (od které se odvíjí rychlost odezvy serveru) a také jazykem komunikace se zákaznickou podporou. V tomto ohledu má pro české zákazníky jednoznačnou výhodu tuzemský poskytovatel. Na druhou stranu ten, komu nevadí si připlatit za poslední technologické vychytávky, obrovská datová centra, neomezený počet techniků a nemá problém komunikovat v cizím jazyce, bude naopak spíše volit zahraničního poskytovatele.

Sdílený MS SQL Server 2016 od společnosti ČMIS je vhodný pro firmy, které poptávají server pro databáze do výkonu 2-core CPU, operační pamětí do 64 GB RAM, velikostí úložiště do 100 GB a počtem uživatelů (připojených zařízení) od 20 do 200. Uplatní jej také výrobci firemního softwaru, kteří používají tento relační databázový systém jako základ ve svých produktech. Tím mohou významně ušetřit proti variantě, kdy si zákazník musí kupovat celý SQL Server jen pro sebe. Řešení sdíleného MS SQL Serveru 2016 od společnosti ČMIS si můžete zdarma vyzkoušet zde, kde současně naleznete bližší informace k cenám a provozním podmínkám. Více informací naleznete na http://www.mssql2016.cz/

O společnosti Českomoravské informační systémy s.r.o.

ČMIS (www.cmis.cz) je česká dynamická firma s úspěšným, více než desetiletým know-how v oblasti aplikačního hostingu, kde je zároveň stříbrným partnerem společnosti Microsoft. ČMIS pomáhá malým a středním podnikům s přístupem k sofistikovaným a finančně náročným aplikacím podporujících rozvoj jejich podnikání. Společnost poskytuje komplexní řešení zahrnující dodávky serverové, storage a networking infrastruktury, přes ukládání a bezpečnost dat, VPS, distribuční modely cloud computingu SaaS, PaaS, IaaS až po unikátní specializované cloudové služby.

ČMIS provozuje datové centrum s vlastní infrastrukturou a certifikací Tier III, které je realizováno v objektu TTC v Praze na nejnovějších technologiích Microsoft. Plní normy ISO9001 (management jakosti), ISO20000 – 1 (management IT) a ISO0227001 (bezpečnost informací), které odpovídají nejmodernějším trendům v oblasti ICT technologií. Klíčovými produkty jsou “ČMIS Kancelář Online” a inovativní technologické řešení “AppOnFly,” které podporuje okamžitý přístup k profesionálním Windows aplikacím z cloudu na jakékoliv zařízení. Produkty ČMIS úspěšně expandují i mimo rámec EU, poptávka roste zejména v USA, Austrálii a Novém Zélandu.