Budování samostatných objektů pouze za účelem provozu serverů

Hlavním trendem v oblasti datových center bude v následujících letech zaměření se na další zvyšování jejich provozní efektivity. S tím souvisí stavba nových datacenter, která musí být prováděna pod dohledem odborných firem, jež zajistí stavbu těch nejpevnějších konstrukcí, které musí vydržet za všech podmínek. Z původního koeficientu efektivity (PUE) 2 až 2,5 se přes dnešní průměrné 1,5 bude hodnota neustále přibližovat ideální hranici 1. Největší pozornost pak bude zaměřena zejména na chlazení, freecooling, které se na režii datacentra podílí největší měrou. (TZ)

Velká část datových center v České republice vznikala vestavbou do již existujících objektů, což s sebou přinášelo řadu komplikací od problematické úpravy stavebních plánů, znatelných provozních rizik až po snížení bezpečnosti, která by pro každé datacentrum měla být zcela primární. Současným trendem je budování nových objektů, které by nebyly omezovány parametry původních budov. Prvním příkladem samostatného objektu vybudovaného na „zelené louce“ pouze za účelem provozu serverů je datové centrum ServerPark, které bylo slavnostně otevřeno v loňském roce. Do budoucna lze předpokládat, že počet samostatných objektů datacenter bude stále narůstat.

Hlavní výhodou datových center, která vznikala jako samostatné prostory, je jejich vysoká míra zabezpečení, díky čemuž jsou připravena i na několikatýdenní blackout Prahy. „Datová centra musí být vždy dobře zabezpečená proti případnému požáru nejlépe automatickým hasicím systémem s inertním plynem, ale také musí být kvalitně vybavena na případný blackout. Každý klient si pak může ověřit, jakým způsobem je jeho datové centrum připraveno na krizové situace například tím, zda splňuje technologické standardy TIER IV, které zajišťují, že prvky ochrany provozu datového centra jsou minimálně zdvojené, aby pravděpodobnost výpadku byla téměř nulová,“ uvádí Damir Špoljarič, generální ředitel společnosti VSHosting.

S otázkou bezpečnosti datových center souvisí i vývoj nejrůznějších technologií a řada výzkumů, jejichž cílem je nalézt co nejefektivnější způsoby provozu jednotlivých serveroven.  Probíhaly proto experimenty s chlazením serverů ponořenými v oleji i tendence k vystřídání bateriových UPS za systém rotačních UPS. Ani v jednom případě se však neprokázala jejich větší efektivnost, proto se stále více přistupuje k realizaci datacenter s přímým či nepřímým freecoolingem – systémem chlazení a systém bateriových UPS zůstává. Možným trendem budoucnosti je stále snaha o větší kompaktnost, což dokazuje i to, že umístění celého datacentra v jediném kontejneru dnes již není ničím výjimečným. Zásadním problémem současných datových center tohoto typu je však skutečnost, že nenabízejí rovnocenný komfort pro všechny servery, jako je tomu v běžném datacentru.

Společnost VSHosting

VSHosting je v současné době největším poskytovatelem managed serverových služeb v České republice a na Slovensku, kdy se stará o provoz významných internetových projektů. VSHosting vznikl v roce 2006 a k dnešnímu dni se stará o více jak 3 000 serverů českých i zahraničích internetových projektů většího významu. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje VSHosting provoz, patří například portál ČSFD.cz, velké zpravodajské servery, internetové obchody Okay, Euronics, Parfums a stovky dalších, bankovní servery, ale i společnosti jako Baťa nebo RWE.

V prosinci 2014 oficiálně vstupuje jako první česká firma do největšího datového výměnného uzlu na světě DE-CIX, kde se odehrává největší množství datových výměn mezi největšími světovými telekomunikačními operátory (přes 3 500 gigabitů za sekundu, což je cca desetkrát více než probíhá v českém datovém uzlu NIX). VSHosting se tak stal první českou firmou s internetovými hostingovými službami, která cílí do globálního dosahu. Od roku 2013 VSHosting připravuje expanzi do USA, kde realizuje projekt s podobným technickým zázemím ve státě Texas. Další plánovanou zemí pro expanzi je Jižní Amerika, konkrétně pak Brazílie.

Více informací najdete na www.vshosting.cz