Na čtení záleží – Vodafone nabízí dětem osobního trenéra čtení

Praha, 1. září 2016 Jedinečnou internetovou aplikaci Včelka, která zlepšuje úroveň čtení, mohou zákazníci Vodafonu testovat zdarma po dobu jednoho měsíce. Dárek, který s příchodem nového školního roku potěší zejména rodiče školáků, jistě rádi využijí i prarodiče, starší sourozenci nebo další příbuzní, kteří mají školáčka v rodině. (TZ)

Aplikaci Včelka včetně všech výukových materiálů s více než osmdesáti interaktivními cvičeními mohou zákazníci Vodafonu vyzkoušet již
od 2. září 2016. Stačí požádat na prodejním místě nebo prostřednictvím zákaznické linky o promo kód, který se při registraci zadá do aplikace Včelka na www.vcelka.cz. Každý zákazník může požádat o jedinečného trenéra čtení až pro dva čtenáře na jeden měsíc zdarma. O promo kódy mohou zákazníci žádat až do konce října 2016.

Projekt nás nadchl už v roce 2014, kdy prošel Laboratoří Vodafone, ve které se následně zrodil i první prototyp aplikace Včelka. Letos na konferenci INSPO získala tato aplikace Cenu Rafael Nadace Vodafone za ICT inovace pro lidi se zdravotním znevýhodněním,“ říká Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone a dodává: „Začátek školního roku je ideální příležitostí nabídnout tuto skvělou učební pomůcku zákazníkům i zaměstnancům Vodafonu a jejich dětem.“

Včelka pomáhá se čtením díky systematickému rozvoji čtecích dovedností a funguje jako tzv. individuální trenér čtení. Je prospěšná hlavně dětem, studentům, dospívajícím a dospělým, kteří mají problémy se čtením spojené nejčastěji s dyslexií. V určité životní etapě má se čtením výrazné obtíže až čtvrtina populace. Aplikace Včelka nabízí vstupní diagnostiku, která odhalí nedostatky a navrhne soubor cvičení pro konkrétního čtenáře. Během užívání rozpozná, která cvičení čtenář zvládá a která nikoliv, a přizpůsobuje je jeho aktuálním dovednostem. Obsahuje přes osmdesát zábavných interaktivních cvičení, která pokrývají oblast techniky čtení, fonologie, psaní i čtenářské gramotnosti.

K dnešnímu dni používá aplikaci Včelka šest tisíc čtenářů. S aplikací pracuje také 30 pedagogicko-psychologických poraden a ve více než 50 školách je využívána pro výuku čtení i gramatiky a individuální nápravy čtení nejen pro dyslektiky. Uplatnění nachází i u cizinců, kteří se učí novou abecedu a češtinu jako cizí jazyk. Včelka je také zdarma dostupná pro všechna dětská oddělení knihoven v ČR.

Včelku ve spolupráci s předními odborníky vyvinul společensky prospěšný podnik Levebee s.r.o. Testování aplikace probíhalo od jara 2015, plná verze byla spuštěna v září 2015. Aplikace je dostupná na www.vcelka.cz. Od 1. července letošního roku je Včelka dostupná také na tabletech vybavených operačním systémem Android, verze pro operační systém iOS bude spuštěna v říjnu 2016.

O Vodafone Czech Republic

Mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než třem milionům zákazníků. Od roku 2007 přináší Vodafone komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje více než milion firemních SIM karet. V roce 2012 byl Vodafone prvním operátorem na českém trhu, který začal účtovat hovory po sekundách. O rok později Vodafone představil Turbo Internet a začal rychlým mobilním internetem pokrývat venkov a menší města. V současnosti nabízí nejrychlejší a nejrozšířenější síť mobilního internetu na tuzemském trhu. Aktuálně se Vodafone soustředí na rozšiřování LTE do všech koutů České republiky. V souladu se svými CSR aktivitami se Vodafone začátkem roku 2015 přestěhoval do nové, ekologické centrály ve Stodůlkách. Jeho Nadace Vodafone již rozdělila více než 170 milionů korun. Za 10 let od svého založení se dostala na přední místa v hodnocení firemních nadací. Patří mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických sociálních inovací, které zlepšují život společnosti a znevýhodněných skupin. Více informaci na www.vodafone.cz