Hrozba malware Danger v Česku nepolevuje

Škodlivý kód, který se šíří jako zavirovaná příloha e-mailu, představoval v srpnu polovinu všech detekcí malware v Česku (TZ)

2016-09-08-19_42_42-start

Praha, 8. září 2016 – Začátek nového školního roku provází silná kampaň využívající škodlivého kódu Danger, který se šíří prostřednictvím příloh e-mailových zpráv. Během druhého prázdninového měsíce představoval malware, který je detekován jako JS/Danger.ScriptAttachment, 45 procent všech detekcí škodlivých kampaní, jež zachytila antivirová společnost ESET.

Danger přitom neškodí jen sám o sobě. Do napadeného zařízení ale dokáže stáhnout další druhy škodlivých kódů, mezi nimiž převládá ransomware. Ten dokáže napadené zařízení zašifrovat a od oběti požaduje výkupné. Teprve po jeho zaplacení je přístroj odblokován. Napadený uživatel však nikdy nemá jistotu, že po zaplacení výkupného bude jeho zařízení skutečně odšifrováno.

„Důvodem, proč je JS/Danger.ScriptAttachment stále na čele našich statistik, je pravděpodobně skutečnost, že se jedná o stále efektivní způsob infiltrace počítače a zároveň se jedná o generickou detekci. V takovém případě je detekována nikoliv konkrétní verze javascriptu, ale jde o detekci celé rodiny sloužících jako downloadery pro ransomware,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET.

Druhou nejčetnější kybernetickou hrozbou v Česku během srpna byl downloader Nemucod. Společnost ESET v srpnu zaznamenala jeho novou verzi, která šíří do infikovaných zařízení tzv. backdoor, jež umožňuje útočníkovi toto zařízení ovládat na dálku a bez vědomí jeho majitele. Analytici společnosti ESET tuto novou verzi detekují jako Win32/Kovter. Malware Nemucod v srpnu představoval jen 5,4 procenta zachycených případů škodlivých kampaní.

Na třetí příčku největších bezpečnostních hrozeb v srpnu klesl vir Java/Adwind, který funguje jako zadní vrátka a je zneužívaný pro napadání bankovních účtů. Celkově představoval 3,8 procenta detekovaných případů.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software, který drží rekordní počet ocenění a díky němuž může víc než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy a nabízí firmám i spotřebitelům maximální proaktivní ochranu při minimálních nárocích. Jedno ze tří evropských výzkumných center ESET pro detekci malware je v Praze. Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 180 zemích světa.

Top 10 hrozeb v České republice za srpen 2016:

  1. JS/Danger.ScriptAttachment (45,26 %)
  2. JS/TrojanDownloader.Nemucod (5,4 %)
  3. Java/Adwind (3,8 %)
  4. PDF/Fraud (3,57 %)
  5. VBA/TrojanDownloader.Agent.BOB (2,7 %)
  6. VBA/TrojanDownloader.Agent.BRC (2,22 %)
  7. VBA/TrojanDownloader.Agent.BPQ (2,06 %)
  8. VBA/TrojanDownloader.Agent.BOJ (1,8 %)
  9. VBA/TrojanDownloader.Agent.BNH (1,77 %)
  10. VBA/TrojanDownloader.Agent.BPB (1,62 %)