Platforma KNX jako mozek inteligentního domu. Bude za vás myslet při řízení domácnosti a šetřit peněženku

Praha, 24. října 2016 – Inteligentní domy jsou pro Čechy finančně stále dostupnější, lidé si pořizují domácnosti vybavené nadčasovými technologiemi, které umí pružně reagovat na jejich potřeby, zvyšovat pocit bezpečí a redukovat náklady na provoz obydlí. „Mozkem v mnoha případech bývá mezinárodní platforma KNX. Díky ní domácnost funguje integrovaně, je schopna řídit sama sebe, potažmo své funkce, i bez přímého zásahu svých obyvatel. To je zároveň zásadním odlišovacím kritériem od konvenčního domu, byť by v něm byly přítomny nějaké elektronické technologie,“ srovnává odborník na inteligentní domy Radim Hendl ze společnosti Schneider Electric. (TZ)

Praktické funkce inteligentní elektroinstalace pro každodenní život

Platforma KNX spojuje do jediného funkčního celku mnoho různých systémů – ovládání osvětlení, žaluzií, ohřev vody a mnoho dalších funkcí. Mnohé z úkolů zvládne inteligentní domácnost i bez přítomnosti svých obyvatel po jejich odchodu z domu. „Například vybrané elektrické obvody se automaticky vypnou a vy se už nemusíte trápit kvůli tomu, že jste možná nechali doma zapnutou žehličku. Dům se dále dokáže sám uvést do klidového režimu a ztlumí vytápění. To výrazně přispěje k efektivnímu hospodaření s energiemi a tím pádem také k finančním úsporám,“ říká Radim Hendl.

KNX pružně reaguje na potřeby obyvatel

Platforma KNX umožňuje také značnou flexibilitu. U konvenční elektrické instalace se musíte rozhodnout dlouho před samotným započetím stavby, jak bude fungovat, kudy povede a kde budou umístěny elektroinstalační přístroje. Při použití systému KNX společnosti Schneider Electric můžete svá rozhodnutí nechat na později. Inteligentní elektroinstalaci můžete kdykoli změnit podle vašich požadavků na využití místnosti. Přizpůsobení instalace proběhne v řadě případů pouhým přeprogramováním prvků v rozvaděči a bez nutnosti sekat do zdí a pokládat nové kabely. Další výhodou je, že KNX přístroje (tvoří jádro inteligentního řízení) vyrábí přes 300 firem z celého světa, nejste tedy odkázání na jediného dodavatele, pokud jde například o náhradní díly nebo rozšíření systému.

KNX technologie v praxi: Inteligentní dům Jubileum

Na platformě KNX funguje například inteligentní dům Jubileum v Plzni, který postavila společnost Atrium. Jde o dřevostavbu v difuzně otevřeném konstrukčním systému DifuTech CLIMA PASIV. Do systému KNX je zahrnuto ovládání vnitřního i venkovního osvětlení, které spolupracuje se stínícími prvky a vytváří tak světelnou pohodu v budově. Nechybí ani meteorologická stanice, která také hraje výraznou roli v ochraně celé budovy proti povětrnostním vlivům. Decentralizovaný systém větrání s rekuperací zajišťuje stálý přísun čerstvého vzduchu do domu, přitom odebírá teplo z odváděného vzduchu a předává jej přiváděnému čerstvému vzduchu. Nahrazuje tak přímé větrání okny a celý systém výrazně snižuje náklady na vytápění.

O Schneider Electric

Schneider Electric je globální specialista na hospodaření s energiemi a automatizaci. S obratem 26,6 miliard eur v roce 2015 a 160 tisíci zaměstnanci se stará o zákazníky ve více než stovce zemí. Pomáhá jim řídit energii a veškeré procesy bezpečným, spolehlivým, efektivním a udržitelným způsobem. Díky našim technologiím, softwaru a službám budete mít své aplikace vždy pod kontrolou – od nejjednoduššího vypínače až po komplexní řízení procesu resp. stroje. Stojíme v čele průmyslových inovací, přinášíme městům inteligenci a obyvatelům bytů i domů větší komfort každý den. V naší společnosti to nazýváme Life Is On.

www.schneider-electric.com

Příbuzné zdroje: