Timo Ihamuotila byl jmenován novým finančním ředitelem ABB Group

Společnost ABB dnes oznámila, že Timo Ihamuotila byl s účinností od 1. dubna 2017 jmenován finančním ředitelem a členem výkonného výboru ABB Group. Timo Ihamuotila řádným postupem nahradí ve funkci finančního ředitele Erica Elzvika. Po důkladném předání funkce ve druhém čtvrtletí roku 2017 bude Eric Elzvik pokračovat ve své kariéře mimo společnost ABB. (TZ)

Timo Ihamuotila přichází do ABB ze společnosti Nokia, kde funkci finančního ředitele vykonával od roku 2009. Na této pozici významnou měrou přispěl k transformaci a repositioningu společnosti Nokia v „globálního lídra v oblasti technologií, které spojují lidi a věci,“ a to prostřednictvím změn obchodního modelu, aktivního řízení portfolia a zvýšení provozní produktivity.

Ihamuotila si s sebou přináší 26 let zkušeností v oblasti komunikačních technologií a bankovnictví a má hluboké zkušenosti v oblasti financí, controllingu, fúzí a akvizic a commercial a general managementu.

„Timo Ihamuotila je zkušený finanční ředitel s velmi působivou dosavadní praxí,“ uvedl generální ředitel ABB Group Ulrich Spiesshofer. „Má rozsáhlé zkušenosti ze všech finančních oblastí a také s transformací podniků v době průmyslové digitalizace. Se svým širokým odborným záběrem, který sahá od financí až po commercial a general management, je ideální osobou pro řízení našich financí a pro spolupráci na pokračující transformaci ABB jako lídra v digitálním průmyslu. Jsem velmi rád, že mohu přivítat Tima v našem výkonném výboru v této vzrušující době, kdy se zaměřujeme na poskytování co nejvyšší hodnoty všem akcionářům,“ dodal Ulrich Spiesshofer.

„Zároveň bych již chtěl srdečně poděkovat Ericu Elzvikovi za dlouhé a vynikající nasazení a mnoho hodnotných příspěvků společnosti ABB během více než třiceti let, které strávil u nás ve firmě. Během Ericova působení na pozici finančního ředitele byla úspěšně stanovena a realizována nová kultura tvorby peněžní hotovosti, společně s výrazným zvýšením našeho čistého provozního kapitálu, zásadní zvýšení produktivity práce funkční oblasti financí a mnohé změny v portfoliu. Přejeme Ericovi všechno nejlepší v další fázi jeho pracovní kariéry, kterou zahájí po řádném předávacím procesu ve druhém čtvrtletí roku 2017.“

Před převzetím své současné funkce Timo Ihamuotila pracoval ve finské společnosti pro komunikační technologie na různých pozicích, včetně funkce viceprezidenta prodeje, manažera podnikové jednotky a finančního ředitele skupiny. Ještě předtím pracoval v Citibank a Kansallis Bank. Má magisterský titul v oboru ekonomie a doktorský titul v oboru financí na Helsinki School of Economics.

„Jsem velmi rád, že mohu nastoupit do společnosti ABB v takto zásadním okamžiku její transformace, kdy se ABB posunuje na další úroveň, rozšiřuje svou digitální nabídku a pomáhá svým zákazníkům využívat přínosů energetické a čtvrté průmyslové revoluce,“ uvedl Timo Ihamuotila. „Těším se na podporování udržitelného růstu a urychlování tvorby hodnoty v celé společnosti ABB společně s celým naším management týmem.“

Eric Elzvik nastoupil do společnosti ABB v roce 1984 a během své dlouhé a vynikající kariéry zastával různé vedoucí funkce ve Švédsku, Singapuru a Švýcarsku, včetně pozice ředitele podnikového rozvoje a ředitele pro fúze, akvizice a společné podniky. Od roku 2006 byl finančním ředitelem divize Výrobky pro automatizaci a v roce 2010 se stal finančním ředitelem divize Automatizace výroby a pohony. Jako finanční ředitel celé skupiny ABB pracuje od roku 2013.

Společnost ABB

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je technologický průkopník a přední světový dodavatel v oblasti elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Celosvětově dodává zákazníkům z oborů energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury. V návaznosti na více než 125 let tradice inovací společnost ABB dnes tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. ABB působí ve více než 100 zemích světa a má přibližně 135 000 zaměstnanců. www.abb.com