Danger nadále hrozbou číslo jedna v Česku, přibývá však útoků trojanu Fraud

Nebezpečný trojský kůň PDF/Fraud mění systémové soubory a nastavení v napadeném zařízení, varuje společnost ESET (TZ)

Praha, 2. listopadu 2016 – Nejrozšířenější počítačovou hrozbou současnosti v České republice je škodlivý kód Danger, který se šíří prostřednictvím příloh e-mailů. Vyplývá to z pravidelné měsíční statistiky bezpečnostní společnosti ESET za měsíc říjen. Danger se drží v čele internetových hrozeb po většinu letošního roku, jeho podíl na detekovaných hrozbách ale začal klesat. V říjnu představoval zhruba třetinu detekcí malware (konkrétně 35,02 procenta), což je o 12 procentních bodů méně než v září.

„Rozhodně se nedá říci, že by nebezpečí JS/Danger.ScriptAttachment polevovalo. Nadále zůstává s velkým náskokem největší hrozbou. Do napadeného zařízení dokáže stáhnout další škodlivé kódy, což z něj činí ještě zákeřnějšího nepřítele,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. Na podobném principu pracuje i další downloader Nemucod, který byl v říjnu druhou nejčastěji zaznamenanou internetovou hrozbou. I jeho podíl ale oproti září viditelně klesl, a to o devět procentních bodů na hodnotu 12,32 procenta.

Třetí příčku v seznamu deseti nejčastěji odhalených nebezpečných kódů v říjnu zaujal trojský kůň PDF/Fraud. „Záměrem tvůrců je prostřednictvím tohoto malware přesvědčit uživatele, aby vyplnil a odeslal svoje citlivé osobní údaje,“ popisuje Miroslav Dvořák. PDF/Fraud v říjnu představoval téměř pět procent všech zjištěných hrozeb na českém internetu.

Top 10 hrozeb v České republice za říjen 2016:

  1. JS/Danger.ScriptAttachment (35,02 %)
  2. JS/TrojanDownloader.Nemucod (12,32 %)
  3. PDF/Fraud (4,99 %)
  4. Java/Adwind (3,58 %)
  5. JS/TrojanDownloader.FakejQuery (3,03%)
  6. DOC/Fraud (2,86 %)
  7. JS/Kryptik.RE (1,95 %)
  8. VBA/TrojanDownloader.Agent.BUX (1,54 %)
  9. PowerShell/TrojanDownloader.Agent.Q (1,46 %)
  10. JS/ProxyChanger (1,31 %)

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software, který drží rekordní počet ocenění a díky němuž může víc než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy a nabízí firmám i spotřebitelům maximální proaktivní ochranu při minimálních nárocích. Jedno ze tří evropských výzkumných center ESET pro detekci malware je v Praze. Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.