RSTS je jako první ze stavebních spořitelen kompletně bezpapírová

PRAHA, 10. listopadu 2016 – Raiffeisen stavební spořitelna od 1. listopadu netiskne žádné papírové smlouvy. Pomocí tzv. signpadu u ní lze biometricky podepisovat jak smlouvy o stavebním spoření, tak nově také smlouvy o úvěrech. (TZ)

Vyřídit stavební spoření nebo úvěr bez jediného listu papíru – RSTS v listopadu spustila pilotní režim biometrického podepisování úvěrových smluv. Dokončila tak plán efektivního a bezpapírového způsobu sjednávání veškeré dokumentace. U smluv o stavebním spoření a žádostí o úvěr biometriku plošně využívá už od roku 2014. Nyní se bezpapírovou stává
i úvěrová smlouva. Ta doplňuje pokyn k čerpání, který v RSTS funguje od srpna tohoto roku.

„Pomocí biometriky jsme zatím podepsali několik úvěrových smluv. Vyřízení bylo bezproblémové a trvalo jen několik minut. Pilotní režim poběží do konce tohoto roku a plošné zavedení plánujeme na začátek roku 2017,“ říká Michal Noha, ředitel Odboru podpory prodeje Raiffeisen stavební spořitelny.  

Podepisovací signpad je na všech obchodních místech RSTS. „Celkově máme v obchodní síti více než 250 kusů signpadů. To výrazně zjednodušilo a zrychlilo proces založení stavebního spoření či vyřízení úvěru. Klienti si dříve v deskách odnášeli 10 listů papíru. Teď už ale nebudou muset doma nic skladovat, vše potřebné totiž naleznou v jejich internetovém servisu,“ doplňuje Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Jak to funguje?

Všechny dokumenty podepsané biometricky okamžitě odchází do tzv. důvěryhodného elektronického archivu. Originály dokumentů se už tak nemusí nikam posílat ke zpracování. Smlouva je uzavřená okamžitě a ihned se zobrazí v internetovém servisu klienta. Digitalizace umožňuje pohodlnější a rychlejší vyřízení všeho, co klienti potřebují. Dopoledne například mohou dát pokyn k čerpání úvěru a odpoledne mít peníze na účtu.

Od zavedení biometriky se v RSTS takto podepsalo zhruba 130 tisíc dokumentů a jen za tento rok to bylo kolem 60 tisíc. Klienti však stále mají možnost rozhodnout se nevyužít biometrický podpis a uzavřít smlouvu „standardně“, tedy na papíru.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.