Síťová karta COMBO-CG získala cenu Industrie v soutěži Česká hlava

Praha 22. listopadu 2016. Sdružení CESNET uspělo v letošním 15. ročníku prestižní soutěže Česká hlava. Cenu Industrie, kterou uděluje ministerstvo průmyslu za nejvýznamnější inovační technologii, získaly firma Netcope Technologies a sdružení CESNET, které vyvinuly první síťovou kartu pro zpracování 100G Ethernetu, tedy pro zpracování toků dat na nejrychlejších páteřních sítích. (TZ)

Díky kartě COMBO-CG může být internet rychlejší a bezpečnější. Jde o kartu do počítače třídy PC, která je vybavená hradlovým polem pro zpracování 100 Gb/s Ethernetu. Je navržena tak, aby byly minimalizovány náklady pro komerční výrobu. Mezi unikátní vlastnosti karty patří zejména možnost zachytit síťový provoz na plné rychlosti 100 Gb/s a přenést jej do paměti hostitelského počítače k další analýze. Karta je tak vhodná pro konstrukci sond pro monitorování síťového provozu.

Na základě karty zákazníci a partnerské instituce vybudovali několik unikátních řešení se špičkovými technickými parametry souvisejícími se zpracováním datových toků v počítačové síti, například řešení pro detekci a ochranu před kybernetickými útoky, testování sítě, či zabezpečení komunikace šifrováním. Firma Netcope Technologies loni dodala zákazníkům přes padesát kusů karet, cena jedné přitom přesahuje 10 tisíc eur. Mezi zákazníky jsou technologické špičky ze Silicon Valley i operátoři největších sítí světa.

Soutěž Česká hlava každoročně vyhlašují stejnojmenná společnost spolu s Úřadem vlády České republiky. Jde o nejprestižnější tuzemské ocenění za vědu a výzkum, kterého mohou vědci v naší zemi dosáhnout. Laureátům je ocenění Česká hlava za vědu, výzkum a inovace předáváno v několika kategoriích už od roku 2002.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci.

Více na: www.cesnet.cz