Souboj hackerů s obránci se podobá reálné bitvě. Soutěž Cisco již potřetí ocenila nejlepší absolventské práce

Praha 13. prosince 2016 – Jakou částí ochrany sítě chce hacker proniknout? A pokud ji obránci posílí, co udělá příště? Kybernetická obrana je v podstatě neustálou „hrou“ mezi obránci, kteří systém chrání a útočníky, kteří se jej snaží infikovat. Teorii her, která se podobnými situacemi zabývá, rozvinul ve své magisterské práci vítěz letošního ročníku soutěže Cisco Outstanding Thesis Award, kterou uspořádala již třetí rok po sobě společnost Cisco a Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Porotu také zaujala práce zabývající se problematikou nejkratší cesty obchodního cestujícího a studie mapující stav zabezpečení českého internetu. Letos poprvé se mohli zúčastnit také studenti ze Slovenska – jeden z nich se dostal do finále soutěže a získal zvláštní cenu poroty. (TZ)

„Neustále hledáme nové, neprobádané cesty ve výzkumu kyberbezpečnosti. Využíváme a průběžně rozvíjíme možnosti umělé inteligence a strojového učení a inspirujeme se také obory, které na první pohled s bojem proti hackerům přímo nesouvisí,“ říká Jaroslav Gergič, který vede inženýrský tým výzkumného a vývojového centra společnosti Cisco v Praze. „Vloni jsme v naší soutěži například ocenili práci, která vycházela ze sledování buněk v Petriho misce, a také letos jsme odhalili talentované studenty, kteří našli paralelu s kybernetickou bezpečností v jiných oblastech. Vítězové letošního ročníku se prezentovali pracemi na vysoké úrovni, které mohou sloužit jako pevný základ pro jejich budoucí studium i pracovní uplatnění,“ doplňuje. Vítězové si kromě finanční odměny odnášejí možnost pokračovat ve spolupráci s tímto prestižním centrem na dalším výzkumu kyberbezpečnosti.

V kategorii magisterských prací se z vítězství a odměny 25 tisíc korun radoval Jakub Černý z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT FEL). Svoji práci nazval „Stackelberg Extensive-Form Correlated Equilibrium with Multiple Followers“ a pro zpracování vycházel z matematické disciplíny zvané Teorie her. Kyberbezpečnost je rovněž „hrou“ mezi útočníky a obránci. Hackeři se snaží vymyslet stále nové typy škodlivého softwaru, obránci se naopak snaží vyvinout obranu i proti tomu, který ještě nikdo nevytvořil. Většina reálných situací se modeluje velmi špatně, neboť v reálném světě rozhodují emoce, nejistota nebo třeba neúplná informace. Jakub Černý však dokázal vytvořit model, který umí zacházet s neúplnou informací a najít způsob, jakým by se obránce měl chovat. K otestování svého postupu využil například zveřejněných postupů generálů NATO z vojenského cvičení. Tuto diplomovou práci porota odměnila, neboť přináší nové možnosti a zaměřuje se na problémy, které dřívějšími postupy nebylo možno vyřešit.

V kategorii bakalářských prací byly letos oceněny dvě práce. Prvním vítězem se stal Petr Eichler z ČVUT FEL. Ve své bakalářské práci „Vehicle Routing Problem with Multible Time Widows“ se zabýval problémem nejkratší cesty. Tyto úlohy odpovídají na to, jaká trasa mezi několika místy je nejkratší, případně nejvýhodnější. V běžném pojetí se metoda využívá k efektivnímu plánování trasy dopravních prostředků, je ale využitelná také k vyhledání nejkratšího postupu, jak detekovat malware. Autor si za vítězství odnesl 10 tisíc korun.

Stejnou částku získal i Martin Čerňáč z Fakulty informačních technologií ČVUT s bakalářskou prací „Studie kvality parametrů digitálních certifikátů na českém internetu“. Ta odpovídá na otázku, jaký je stav zabezpečení českého internetu přes šifrovací protokoly, kterými se komunikuje. Šifrovaná komunikace totiž ještě neznamená kvalitní zabezpečení, neboť uživatel může mít zastaralý certifikát nebo příliš hrubou šifru. Identifikace nejslabších míst zabezpečení je užitečná pro následnou obranu libovolného počítačového systému.

Do letošního ročníku se poprvé mohli přihlásit i studenti ze Slovenska, které mělo ve finále soutěže jednoho svého zástupce. Ze Žilinské univerzity se do Prahy probojoval Juraj Muráň, který se zaměřil na detekci pohyblivých objektů na mnohojádrových grafických procesorech. Práce si odnesla zvláštní cenu poroty ve výši 5 tisíc korun. Mezi dalšími oceněnými byli Tereza Soukupová (ČVUT FEL), Tomáš Dlask (ČVUT FEL) a Ján Vojt (MFF UK).

Výzkumné a vývojové centrum Cisco v Praze vzniklo na základě českého start-upu Cognitive Security, který v roce 2013 převzala společnost Cisco. Tým centra se zaměřuje na špičkový výzkum kybernetické bezpečnosti s využitím metod umělé inteligence a strojového učení pro odhalování pokročilých kybernetických hrozeb. Díky detekci hrozeb na úrovni sítě dokážou zde vyvíjené systémy odhalovat i mimořádně nebezpečné tzv. zero-day útoky, které ještě nebyly v minulosti zaznamenány.

Tabulka: přehled oceněných prací a výherců Cisco Outstanding Thesis Award 2016

Cisco Outstanding Thesis Award – oceněné magisterské práce
Jméno Univerzita Název práce Odměna
Jakub Černý ČVUT FEL Stackelberg Extensive-Form Correlated Equilibrium with Multiple Followers 25 000 Kč
Tereza Soukupová ČVUT FEL Eye-Blink Detection Using Facial Landmarks 15 000 Kč
Ján Vojt MFF UK Deep neural networks and their implementation 10 000 Kč
Cisco Outstanding Thesis Award – oceněné bakalářské práce
Jméno Univerzita Název práce Odměna
Martin Čerňáč ČVUT FIT Studie kvality parametrů digitálních certifikátů na českém internetu 10 000 Kč
Petr Eichler ČVUT FEL Vehicle Routing Problem with Multible Time Widows 10 000 Kč
Tomáš Dlask ČVUT FEL Submarine Behaviour Model for Monte Carlo Simulations 7 000 Kč
Juraj Muráň Žilinská univerzita, FRI Implementácia metódy pre dekteciu pohyblivých objektov na mnohojadrových grafických procesoroch 5 000 Kč

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.