Exportérem Jihomoravského kraje 2016 je opět FEI

Dvaadvacátý ročník soutěže Exportér roku ovládla za Jihomoravský kraj už popáté společnost FEI Czech Republic s.r.o.. Hodnota jejího vývozu za loňský rok převýšila

8,2 miliardy korun. V celostátním měřítku tato hodnota zajistila umístění na 14. místě. (TZ)

FEI Czech Republic, která se v loňském stala součástí americké společnosti Thermo Fisher Scientific, v Brně vyvíjí a vyrábí elektronové mikroskopy. Většina z nich, v celkové hodnotě bezmála 6,3 miliard korun, v loňském roce mířila mimo Evropskou unii. Jeden přístroj dosahuje průměrné hodnoty 20 milionů korun. Mezi hlavní odběratele patří výzkumná a vývojová centra z oblasti živých a materiálových věd, či zákazníci polovodičového průmyslu. V brněnském centru přitom vzniká až 60 % produkce celé společnosti.

„Vyrábíme přístroje špičkové technologické úrovně. Schopnost vyrábět je včas a kvalitně je základem úspěchu, ale to by nešlo bez zaměstnanců, kterým na našich přístrojích záleží,“ popisuje víceprezident společnosti, Jiří Očadlík. Na vývoji a výrobě se v současé době podílí přes 700 zaměstnanců a každým rokem tento počet roste. Přestože společnost získává opakovaně také titul Zaměstnavatele regionu, stejně jako mnoho jiných firem by ocenila více odborníků na trhu práce, a to zejména pro vývoj softwaru.

Vedení společnosti převzalo ocenění v Kaiserštejnském paláci v Praze z rukou ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapy a dalších představitelů veřejné sféry. Soutěž Exportér roku pořádají Střední podnikatelský stav, z. s. a Asociace k podpoře podnikání v ČR, záštitu nad soutěží měla Hospodářská komora ČR. Jednalo se už o dvaadvacátý ročník.

O Thermo Fisher Scientific

Thermo Fisher Scientific je světovým lídrem produktů pro vědu s obratem 17 miliard USD a více než
50 000 zaměstnanci v 50 zemích světa. Za své poslání považuje společnost umožnit svým zákazníkům činit svět zdravější, čistější a bezpečnější. Společnost pomáhá svým zákazníkům urychlovat výzkum v oblasti živých věd, řešit složité analytické problémy, zlepšovat lékařskou diagnostiku a zvyšovat produktivitu laboratoří. Prostřednictvím svým předních značek – Thermo Scientific, Applied Biosystems, Invitrogen, Fisher Scientific a Unity Lab Services – nabízí jedinečnou kombinaci inovativních technologií, pohodlného nákupu a komplexní podpory.

www.thermofisher.com

www.fei.com