Piráti si právě volí celostátního lídra pro letošní volby do poslanecké sněmovny

Volebního lídra volí celostátní fórum Pirátů, tedy všichni členové Pirátské strany, v internetovém hlasování. První kolo volby začalo v pátek 13. ledna v 11:00 a skončí v pondělí 16. ledna ve 23:00. Zvolený lídr si následně vybere kraj, ve kterém chce kandidovat z čelního místa kandidátky z regionů, které ho do volby nominovaly. O post volebního lídra se uchází Ivan Bartoš, předseda Pirátů a Mikuláš Peksa, vedoucí zahraničního odboru České pirátské strany a člen předsednictva Evropské Pirátské strany, což je asociace Pirátských stran v Evropě. Bartoš získal celkem devět krajských nominací, Peksa čtyři.  (TZ)

Ivan Bartoš ke své kandidatuře říká: “Každým rokem Piráti zapouštějí kořeny v reálné politice České republiky. Z dat, která máme k dispozici, odhaduji, že mezi voliči i nevoliči máme potenciál téměř 15 procent. Věřím, že výsledky dosavadní práce v krajích, městech i v celostátní politice ukazují, že volbou Pirátů mohou občané jedině získat. Jsem přesvědčený, že se nám letos dobrou strategií podaří výsledek „těsně před branami“ pokořit a sněmovnu dobudeme. Pirát ví.”

Mikuláš Peksa, druhý kandidát na volebního lídra Pirátů říká: “Chci ukázat, že už nejsme jen parta nadšenců, ale významná mezinárodně propojená protikorupční síla, schopná dlouhodobě obstát i na parlamentní úrovni. Musíme být tou přirozenou první volbou pro sociálně-liberální voliče, která v české politice dosud chyběla,” 

Do letošních sněmovních voleb se Piráti rozhodli jít samostatně. Je to vůle velké většiny členské základny. Budou mít otevřené kandidátky, na kterých mohou být i aktivní osobnosti mimo stranu, například z lokálních politických subjektů, se kterými nalezneme programovou shodu.

Jak je u Pirátů tradicí, v kampani se budou opírat o množství dobrovolníků, protože jsou strana vzniklá “zdola” z lidí, kteří chtějí zlepšit politiku. Na letošek připravují největší dobrovolnickou kampaň ve své historii. Strukturu pro zapojování dobrovolníků Piráti budují dlouhodobě, s cílem pomoci aktivním občanům v regionech s účastí na místní i celostátní politice.

Pirátský volební program nyní sestavují odborníci z řad Pirátů. Program připomínkují členové a příznivci Pirátů, ale také odborníci z celého politického spektra. Piráti stojí o zpětnou vazbu i od lidí, kteří k nám názorově nezapadají. 

Profily kandidátů: 

Ivan Bartoš, předseda strany

https://www.pirati.cz/lide/Ivan_Bartos

ivan.bartos@pirati.cz

603 415 378

Mikuláš Peksa, vedoucí zahraničního odboru

https://www.pirati.cz/lide/mikulas_peksa

mikulas.peksa@pirati.cz

605 101 249

Volení systém: V prvním kole mají všichni členové Pirátů dva hlasy, případně se mohou hlasování zdržet. Do druhého kola postoupí kandidáti, jejichž podpora překoná 50 % hlasujících. Pokud je postupující kandidát jediný, je zvolen rovnou v prvním kole. 

Odkaz na hlasování:

Volba probíhá hlasováním na tomto odkazu, kde budou po vypršení doby hlasování vidět i výsledky: https://forum.pirati.cz/hlasovani-celostatniho-fora-f475/cf-19-2016-volba-celostatniho-lidra-hlasovani-1-kolo-t35741.html