Tesco bojuje proti plýtvání potravin. Spouští pilotní projekt “Perfectly imperfect”

Praha, 24. ledna 2017 –  V rámci boje proti plýtvání potravinami Tesco rozšiřuje od 24. ledna výběr ovoce a zeleniny o nové produkty. V 50 obchodech Tesco ve střední Evropě a ve 12 obchodech v České republice budou nyní v nabídce jablka, mrkve, řepa a brambory, které jsou dokonale nedokonalé.  Jedná se o ovoce a zeleninu, které svým tvarem nebo velikostí  neodpovídá požadovaným specifikacím,  ale co do kvality je zcela srovnatelné.  Produkty s logem Perfectly Imperfect budou ve střední Evropě uvedeny jako pilotní program a jsou nabízeny se slevou kolem 20 procent. (TZ)

Perfectly imperfect

Z údajů OSN vyplývá, že se jedna třetina světové produkce potravin vyhodí. Podle odhadů Evropské unie se v rámci členských států v průběhu výrobního procesu vyhodí více než 9 milionů tun potravin.

Tímto rozhodnutím se snažíme pomoci našim dodavatelům omezit množství znehodnocených potravin. Ovoce a zelenina v dobré kvalitě je často vyhazována, protože nesplňuje estetická kritéria, jako jsou standardizovaná velikost, váha nebo tvar, přitom jsou ve skvělém stavu a jsou vhodné ke konzumaci,” říká Patrik Dojčivovič, komerční ředitel společnosti Tesco pro čertsvé potraviny.   V rámci programu Perfectly Imperfect budou tyto produkty od dodavatelů přijímány a to i v případě, že má právě dané ovoce nebo zelenina zvláštní tvar, je příliš malé nebo příliš velké. Všechny tyto produkty pak bude Tesco nabízet za zvýhodněné ceny.

Tento program je velmi oblíbený mezi zákazníky ve Velké Británii. „Věříme, že stejně tak se stane oblíbeným i ve střední Evropě, protože jediným nedostatkem dokonale nedokonalého ovoce a zeleniny je to, jak vypadají, což však neovlivňuje jejich nutriční hodnoty a ani chuť,” říká Patrik Dojčinovič. Tesco ve střední Evropě spouští tento program zatím jako pilotní. „Bude záležet na zpětné vazbě od našich zákazníků, zda tuto řadu produktů zavedeme i do dalších obchodů a rozšíříme tak jejich dostupnost. Prozatím budeme v rámci pilotního projektu Perfectly Imperfect nabízet sezonní ovoce a zeleninu, konkrétně jablka, červenou řepa, mrkev a brambory. Nabídka se pak budem měnit v závislosti na sezonnosti,” vysvětluje Patrik Dojčinovič.

Zákazníci si tak budou moci „Perfectly imperfect” ovoce a zeleninou koupitv těchto 12 obchodech Tesco:  Brno Heršpice, Praha Eden, Ostrava, Frýdek Místek, Děčín, Mělník, Havířov, Karlovy Vary, Rychnov nad Kněžnou, Sokolov, Vysoké Mýto, Český Krumlov.

Prevence plýtvání potravinami je jeden z klíčových pilířů, na které se Tesco v rámci své společenské odpovědnosti zaměřuje jak v České republice, tak celosvětově. V současné chvíli daruje denně potravinové přebytky více než 285 obchodů Tesco ve střední Evropě, do konce roku by tento počet obchodů měl stoupnout na 340. Tesco oznámilo svůj závazek, že do roku 2020 se budou všechny obchody Tesco podílet na darování  potravinových přebytků potřebným. K řešení celosvětovému problému omezení plýtvání potravin v obchodech nestačí, a proto se Tesco snaží pomáhat svým dodavatelům v redukci plýtvání potravin v jejich aktivitách a díky zkrácení dodavatelského řetězce se výrobky dostanou k zákazníkům rychleji. Tesco věří, že prodej Perfectly Imperfect ovoce a zeleniny je další důležitý nástroj, jak pomoci omezit plýtvání potravin.

O společnosti Tesco Stores ČR

  • Společnost Tesco Stores ČR, a. s. vstoupila na český trh v roce 1996. V současné době provozuje
    v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 17 čerpacích stanic a 6 obchodních center.
  • V České republice provozuje Tesco také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů.
  • Jako první na českém trhu začalo Tesco v roce 2012 provozovat na území Prahy a okolí, Mladoboleslavska a Kladenska internetový obchod s potravinami Potraviny on-line. V roce 2013 byla služba představena na Kolínsku, Brněnsku, Hradecku a Pardubicku a loni také na Liberecku,
    Plzeňsku, Břeclavsku a Hodonínsku. Od poloviny března 2015 je služba nově dostupná také na Benešovsku.
  • V roce 2012 získala služba potraviny on-line ocenění Inovace v obchodě v anketě MasterCard Obchodník roku.
  • Za dobu svého působení na českém trhu Tesco obdrželo řadu dalších ocenění – je například několikanásobným nositelem titulů Hypermarket roku, Obchodník roku, Nediskontní obchodní řetězec roku či TOP Retailer.
  • Tesco patří k největším soukromým zaměstnavatelům v České republice. Za vytváření rovnocenných pracovních příležitostí získala společnost ocenění v soutěži Stejná šance – Zaměstnavatel roku 2008, oceněny byly také absolventské programy společnosti.
  •  V roce 2013 získala společnost 1. cenu za nejlepšího zaměstnavatele v kategorii Obchod od České studentské unie.
  • V roce 2013 začaly obchody Tesco spolupracovat s Federací potravinových bank a darují neprodané trvanlivé potraviny potřebným. V roce 2014 se spolupráce rozšířila již na 65 hypermarketů po celém Česku.
  • V posledních dvou letech prostřednictvím Nadačního fondu Tesco společnost věnovala více než 10 milionů korun na charitativní účely.