Cisco rozšiřuje svoji platformu Tetration Analytics o automatizované zabezpečení podnikových aplikací

Praha 8. února 2017 – Společnost Cisco oznámila rozšíření platformy Cisco Tetration Analytics, která nabízí přehled o provozu v datovém centru a jeho analýzu. Nově umožňuje podnikům také budovat bezpečná prostředí pro jejich aplikace a automatizuje vynucování pravidel (tzv. policy enforcement). Jako první řešení na trhu umožňuje konzistentně uplatňovat bezpečnostní pravidla na každou aplikaci. Nezáleží přitom, zda se aplikace nachází ve virtuálním prostředí, na zařízení, fyzickém serveru nebo v cloudu. Řešení funguje na infrastruktuře všech dodavatelů. Tento nový model propojuje definovaná bezpečnostní pravidla s charakteristikou a chováním aplikačních komponent. Tím zajišťuje, že pravidla nejsou dotčena ani při přesunu aplikačních komponent. (TZ)

Dnešní podnikové aplikace jsou často rozprostřené mezi stovkami serverů běžících na značně nesourodé infrastruktuře, a to v datovém centru i cloudu. Ke složitosti systému přispívají dále virtualizační technologie, mobilita aplikací a neustálé změny v nich v souvislosti s moderním prostředím DevOps. V červnu 2016 představila společnost Cisco platformu Tetration Analytics, která pomáhá zákazníkům získat úplný přehled o stavu a dění v datovém centru v reálném čase – o každém paketu a každém aplikačním datovém toku. Nyní přichází s novými možnostmi pro zvýšení bezpečnosti prostředí pro podnikové aplikace.

Segmentace aplikací jako cesta ke zvýšení bezpečnosti

Platforma Cisco Tetration Analytics zavádí novou úroveň mikrosegmentace – bezpečnostní techniky umožňující vzájemnou izolaci aplikačních komponent – v podobě „segmentace aplikací“. Ta konzistentně uplatňuje nastavená pravidla na aplikační vrstvě bez ohledu na to, kde se aplikace nachází: zda ve virtuálním prostředí, na fyzickém serveru nebo v cloudu. Pravidla lze předávat firewallům všech výrobců a lze je koordinovat i na síťové vrstvě. Oproti tradičním statickým řešením platforma Tetration dynamicky poskytuje okamžitě využitelné výsledky na základě analýzy chování z miliard datových toků, procesů a charakteristik aplikačních komponent. Pravidla jsou uplatňována prostřednictvím kteréhokoli agenta ve virtuálním nebo fyzickém serveru pro každou aplikační komponentu.

Nové možnosti nasazení

Společnost Cisco nově nabízí dva nové modely platformy Tetration Analytics. Vedle původní platformy velkého rozsahu přichází i s platformou menšího rozsahu s označením Tetration-M, která je vhodná pro nasazení v prostředích do 1000 aplikačních komponent (virtuálních/fyzických serverů). Společnost Cisco na trh uvádí také nové cloudové zařízení Tetration Cloud se softwarem nasazeným ve veřejném cloudu Amazon Web Services. Toto řešení je rovněž vhodné pro maximálně 1000 serverů. Bez ohledu na způsob nasazení dokáže platforma Tetration sledovat aplikační komponenty v privátním i veřejném cloudu.

Rozšiřitelnost pomocí API a aplikací

Cisco Tetration Analytics nově umožňuje zákazníkům a partnerům psát vlastní aplikace s přístupem k datům uloženým na platformě. Uživatelé tak mohou využít své vlastní analytické algoritmy k tvorbě aplikací, které budou generovat specifické datové výstupy či notifikace v otevřených formátech podle konkrétních obchodních potřeb. Společnost Cisco stále udržuje tradici otevřeného ekosystému partnerů, kteří mohou vytvářet aplikace a integrace se svými vlastními řešeními. V současné době mezi ně patří společnosti AlgoSec, Citrix, Dell EMC, F5, Infoblox, ServiceNow a Tufin.

Datové centrum Cisco ASAP

Platforma Tetration Analytics je klíčovou součástí strategie společnosti Cisco, jejímž cílem je podporovat digitální transformaci, která začíná u datového centra Cisco ASAP (z anglických slov analyzovat, zjednodušovat, automatizovat a chránit). Tento architektonický přístup umožňuje podnikům modernizovat datová centra a infrastrukturu pomocí hybridního IT řešení, které maximalizuje výkon aplikací, omezuje rizika a zvyšuje akceschopnost. Společnost Cisco proto nabízí ucelené portfolio produktů pro datová centra: přepínače Cisco Nexus 9000, architekturu Cisco ACI, cloudové řešení CloudCenter, platformu Tetration Analytics, servery Cisco UCS a hyperkonvergovanou infrastrukturu HyperFlex.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.