Divácky nejúspěšnějším filmem Jednoho světa 2017 se stal dokument Život začíná po stovce

Vitální 104letá bloggerka Dagny Carlsson ze Švédska okouzlila publikum 19. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Dokument o jejím aktivním prožívání vysokého věku Život začíná po stovce vyhrál letošní Diváckou cenu Nadačního fondu AVAST. Na první příčce bodování se s přehledem držel po celou dobu festivalu. Jeho výsledná známka v hlasování je 1,22. (TZ)

Pražské publikum může vítězný film zhlédnout ještě dnes v 17:00 hod ve velkém sále kina Světozor. Následně film putuje na regionální festivaly, uvede jen 18 z 32 festivalových měst.

Divácká cena NF AVAST i dalších šest cen udělených festivalovými porotami bude předáno na závěrečném ceremoniálu Jednoho světa dnes večer v kině Lucerna. Režisérka filmu Život začíná po stovce Asa Blanck a Dagny Carlsson by se měly do Lucerny připojit přes Skype.

Synopse filmu:

Švédka Dagny má svůj vlastní blog, kam denně přispívá. Píše o všedních věcech, dopisuje si se svými přáteli a sem tam projede seznamky. Večer nezřídka vyráží na párty, kde nepohrdne sklenkou šampaňského. Je hostem televizních pořadů, lidé ji poznávají na ulici. Fakt, že se blogerka Dagny narodila v roce 1912, se zdá nepodstatný. Jak sama říká, být aktivní a mít vůli učit se stále novým věcem není otázkou věku. A přestože k ní osud nebyl vždy vstřícný, neutápí se v minulosti, ale těší se na vše, co přijde. Skrze svůj příběh vzkazuje, že je třeba odhodit stud a strach – na to je život příliš krátký.

Na 2. místě v diváckém hlasování se umístil dokumentární film Škádlení Goliáše americké režisérky Sary Taksler. Dokument sleduje vzestup a pár egyptského lékaře Bássema Júsefa, který se po propuknutí Arabského jara stal moderátorem satirické talkshow po vzoru Jona Stewarta a získal si 30milionové publikum. V hlasování dokument získal celkovou známku 1,24.

Škádlení Goliáše bude v Praze naposledy promítáno dnes v 18:00 v malém sále kina Atlas. Následně cestuje do devíti dalších festivalových měst.

Třetí místo v diváckém hlasování patří dokumentu Kdo mě teď bude mít rád? o HIV pozitivním gayi z ortodoxní izraelské rodiny, k níž se i přes její zavržení snaží po letech opět najít cestu. Protagonista Saar Maoz film v Praze osobně představil a s dospělým i školním publikem diskutoval o otázkách prevence HIV. Diváci a divačky filmu dali celkovou známku 1,26. Dokument v následujících týdnech uvede šest dalších festivalových měst.

Bližší informace Vám sdělí mediální koordinátorka festivalu Zuzana Gruberová na telefonním čísle 770 101 158 nebo na emailu zuzana.gruberova@jedensvet.cz.