ESET vytvořil dešifrovací nástroj pro ransomware Crysis

Praha, 15. března 2017 – Společnost ESET vydala aktualizovanou verzi svého volně dostupného nástroje ESET Decryptor pro oběti ransomware kampaní. Uživatelé, jejichž data nebo zařízení byla zasažena ransomwarem z rodiny Crysis (ESET jej detekuje jako Win32/Filecoder.Crysis), mohou nyní zdarma získat zpět své napadené soubory díky rozšíření dekryptovacího nástroje, který je schopen rozšifrovat soubory s koncovkou .dharma. (TZ)

Dešifrovací nástroj společnosti ESET se současnou aktualizací může pomoci obětem šesti unikátních variant této specifické rodiny ransomware. Každou z nich lze identifikovat pomocí vlastní přípony: .xtbl, .crysis, .crypt, .lock, .crypted, .dharma.

„Crysis je typ ransomware, který byl využit i pro řadu útočných kampaní v České republice. Nejčastěji se tak dělo pomocí malwaru šířeného v přílohách e-mailů, které následně tento ransomware stáhl do zařízení uživatele,“ říká Pavel Matějíček, manažer technické podpory společnosti ESET, a dodává: „Pokud jste se stali jeho obětí, můžete si na internetové stránce společnosti ESET najít a zdarma stáhnout ESET Crysis Decryptor. Pokud potřebujete další informace o tom, jak tento nástroj používat, naleznete je v databázi znalostí společnosti ESET.“

Rodina ransomware Crysis se dostala do popředí zájmu poté, co jeden z jejích hlavních „konkurentů“, TeslaCrypt, ukončil v první polovině loňského roku veškeré škodlivé operace. Od té doby zaznamenal ESET zájem více než 50 tisíc uživatelů z celého světa o bezplatné dešifrovací nástroje pro tyto dvě rodiny vyděračského malware.

Decryptor byl aktualizován dešifrovacími klíči, které byly nedávno zveřejněny na webu BleepingComputer.com. Jde o obdobnou situaci, která nastala v listopadu 2016 uvolněním klíčů pro starší varianty tohoto škodlivého kódu.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.