Spoření a úvěry: Jarní novinky v RSTS

PRAHA, 31. března 2017 – Raiffeisen stavební spořitelna na jaře přichází s několika produktovými změnami. Od 1. dubna nově získá úvěr HYPOsplátka za stejných podmínek jak stávající klienti, tak noví. U REKOpůjčky se snižuje minimální měsíční splátka a prodlužuje se její splatnost. 1% úročení pro spořicí klienty zůstává beze změny. (TZ)

Začátkem dubna RSTS zahájila první vlnu zjednodušování své produktové nabídky. Nyní si klienti budou moci vybírat buď z ryze spořicího, nebo dvou úvěrových tarifů. Úvěr HYPOsplátka za stejných podmínek získají stávající i noví klienti. Úroková sazba se zvyšuje o 0,1 %, to znamená na 1,88 % za rok. Stále se jedná o jednu z nejlepších sazeb na trhu. Tuto sazbu RSTS poskytuje na úvěry, jejichž výše nepřesáhne 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (tzv. LTV). V rozmezí 80 – 90 % LTV je sazba o tři desetiny procenta vyšší.

Stanovení limitů LTV je jedním z prvních regulatorních opatření ČNB a pro klienty to znamená, že pokud mají zájem o úvěr na bydlení, musí mít určitou výši investice naspořenou. Banky tomu přizpůsobují svou nabídku. „Uvědomujeme si, že plnění doporučení vyžaduje určité změny v produktové nabídce i v našich bankovních systémech. Většinu těchto změn jsme realizovali už během roku 2016 tak, abychom byli v maximální možné míře v souladu s doporučeními ČNB,“ říká Stanislav Bican, ředitel odboru řízení rizik Raiffeisen stavební spořitelny.

U úvěru na rekonstrukce, modernizace a opravy REKOpůjčka zůstává úroková sazba stejná, a to ve výši od 4,59 % ročně. Snižuje se však minimální výše měsíční splátky a tím se zmírní dopad do měsíčního zatížení rozpočtu klienta. Díky tomu je možné prodloužit splatnost tohoto úvěru až na 18 let.

Spoření v RSTS zůstává beze změny. „Přes všechny změny na finančním trhu jsme se rozhodli nadále zachovat 1% úročení pro naše klienty, kteří si šetří na pořízení vlastního nebo zlepšení stávajícího bydlení,“ říká Michal Noha, ředitel odboru podpory prodeje Raiffeisen stavební spořitelny.

Nová koncepce tarifů zjednodušila situaci, kdy chce klient přejít do některého z tarifů nových – především pokud potřebuje změnit spořicí za úvěrový. Výše úhrady za tuto změnu je nově omezena částkou maximálně 1 500 korun.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.