Jak zefektivnit při aerobní aktivitě proces spalování měřením pulsu

Před pouhými několika lety by nikoho z rekreačních sportovců nenapadlo měřit si v průběhu běhu, cvičení nebo jiné aerobní aktivity puls a výsledek ihned vyhodnocovat, případně upravovat podle naměřených údajů průběžně intenzitu cvičení. A dnes? Obrovské množství aktivních lidí nosí na zápěstích chytré náramky. Jaké nám v tomto ohledu dává moderní technika možnosti a jak optimalizovat výkon během sportovního výkonu?

Pravdou je, že udržování správné tepové frekvence usnadňuje proces spalování tuku v těle. Pokud si někdo myslí, že větší rychlost nebo výkon znamená zákonitě lepší efekt pro zhubnutí, je na velkém omylu. Ale hezky od začátku.

Pravidlo č. 1: Jakýkoli pohyb, pokud má mít pro tělo a potažmo i pro hubnutí pozitivní vliv, musí být pravidelný. Správný výběr pohybu a jeho vhodná intenzita může však proces spalování tuku zásadně ovlivnit.

Pravidlo č. 2: Před cvičením zahřejte tělo a svaly. Nikdy se nepouštějte bez tohoto kroku naplno do tempa.

Pravidlo č. 2: Pokud začínáte s pohybem po delší době, nepřepínejte se. Jednak si můžete skutečně ublížit, protože vaše šlachy a svaly nejsou na maximální výkon připraveny a také rozhodně nedosáhnete efektu lepšího spalování. V lepším případě dostanete svalovou horečku a budete muset vysadit minimálně na několik dní ještě dřív, než jste pořádně začali.

Pravidlo č. 4: Motivujte sami sebe a překonávejte se. To nevylučuje předchozí pravidla. Začněte pomaleji, pomalu den po dni zvyšujte aktivitu a poslouchejte přitom hlas svého těla. Odměnou vám bude rychlý posun vpřed. Pokud se těžko motivujete ve vytrvalostních disciplínách, pusťte si k nim hudbu. Ne nadarmo běhá velké množství vytrvalostních běžců se sluchátky v uších.

Pravidlo č. 5: Pokud je vaším cílem spalovat, udržujte během pohybu pokud možno stále optimální tepovou frekvenci. Orientačně si ji můžete spočítat sami. Zde je jednoduchý návod. Nejdřív si stanovte maximální tepovou frekvenci (MTF). Jste-li muž, spočítejte ji podle vzorce „220 – věk“, ženy použijí vzorec „226 –  věk“. Výsledné číslo vynásobte koeficientem 0,7. Převedeno do slov – optimální puls pro spalování tuku je u většiny lidí přibližně na hodnotě 70% maximální tepové frekvence.

Jak tep během cvičení měřit?

Dnes nejrozšířenější způsob měření je pomocí chytrých náramků. Důležité je zde připomenout, že náramek musí být pro účely měření na zápěstí relativně pevně uchycen, což některým lidem může činit nepříjemný problém. Kromě toho, že předává náramek informace do vlastní aplikace ve smartphonu, by měl správný model na displeji zobrazovat aktuální tep tak přehledně, abyste i při běhu mohli jednou za čas letmým pohledem zkontrolovat aktuální hodnoty. Časem se naučíte je sami cítit a přesné měření budete brát jen jako bonusovou záležitost. Při výběru je pro mnoho lidi důležité, aby aplikace k náramku, kterou lze zdarma stáhnout, byla lokalizovaná do češtiny. Vhodným a cenově zajímavým tipem je například náramek Deveroux H3, který lze při velkém výběru barev pořídit za 1490 Kč. Vibracemi upozorní i na příchozí hovor a na dobře viditelném displeji zobrazuje také jméno volajícího. Alternativou náramků jsou samozřejmě komplexní chytré hodinky, které rozšiřují možnosti o množství dalších funkcí. Nejpopulárnější z nich jsou legendární iWatch.

Další možnost představují dnes sluchátka s funkcí měření srdeční aktivity. Uši jsou pro tento účel velmi vhodným místem. Pokud tedy posloucháte a necháváte se při běhu či jiných aerobních aktivitách motivovat hudbou, bude pro vás velmi zajímavý model sluchátek Bose SoundSport Pulse, který kromě bezkonkurenčního zvuku a stylu měří puls a data posílá bezdrátově do populárních běžeckých aplikací v chytrém telefonu, které je dále zpracovávají, vyhodnocují a případně dávají uživateli podle použité aplikace zpětně prostřednictvím Bluetooth bezdrátově zpětnou vazbu.  

Poslední, nejsofistikovanější, ale také nejkomplikovanější metodou, kterou zmíníme, je hrudní pás. Pravdou je, že dodává nejpřesnější hodnoty měření, nicméně odchylky popsaných způsobů jsou vzhledem k účelu zanedbatelné. Pro řadu běžců je dnes jeho aplikace vzhledem k efektu a jiným způsobům příliš složitá a jiní, konzervativnější sportovci, na něj nedají dopustit.