Česká města chtějí být „chytrá“. Řešení mají prioritně pomáhat v dopravě

Praha, 19. dubna 2017 – Sedm procent českých měst a obcí už využívá internet věcí (IoT) pro efektivnější samosprávu, nejčastěji pro řízení vlastní infrastruktury a ochrany majetku města. Zástupci obcí si však dokáží představit mnohem širší využití do budoucna, a to například v oblasti dopravních systémů, parkování či úspor nákladů na veřejné osvětlení. O rostoucím zájmu o IoT svědčí i to, že více než polovina (52 %) českých měst uvažuje, jakým způsobem by internet věcí v blízké době využila. To je jeden z hlavních závěrů průzkumu Město pro byznys, který mapoval využívání moderních technologií u více než osmdesáti měst v ČR. Průzkum si nechala zpracovat a na stejnojmenné konferenci dnes představila společnost Microsoft.

Právě oblast hromadné dopravy a dopravních systémů vnímají obce jako klíčovou ve spojení s konceptem „chytrých měst“. „Největší prioritu jim přisuzuje bezmála polovina oslovených radnic (49, respektive 47 %). Následují odpadové hospodářství (37 %) a zapojení občanů do rozhodování (35 %). Za pozitivní fakt považuji, že radnice s konceptem „chytrých měst“ spojují svou budoucnost: možnost využít  „chytrou aplikaci“ v nějaké podobě aktuálně řeší 88 % z obcí, které odpovídaly v průzkumu,“ komentuje klíčová zjištění průzkumu Ľubomír Bandžuch, manažer veřejné správy ve společnosti Microsoft, jež v průběhu uplynulého roku už některé pilotní projekty rozjela, mimo jiné v Liberci či Brně. „Například webová úřední deska je nástrojem, který dokáže průběžně měnit informace o dopravě ve městě, o znečištění ovzduší či vytíženosti nemocnic,“ vysvětluje Ľubomír Bandžuch.

Dvě třetiny obcí vidí budoucnost v cloudu

Téměř polovina dotazovaných obcí (46 %) uvedla, že cloud považují za budoucnost a uvažují o jeho zavedení. Vedle toho pětina obcí už cloud používá (2 % plně, 19 % částečně), nejčastěji pro ukládání a sdílení dat a dokumentů či elektronickou poštu. V řadě obcí ovšem už na cloudu běží veřejné registry, webové stránky či elektronické úřední desky.

Při zavádění nových technologií, jako je cloud, nezřídka nastává určitý paradox: subjekty, které cloud používají, uvádějí jako hlavní přínos zvýšení bezpečnosti a ochrany dat. Naopak ti, kteří ještě zkušenost nemají, se právě o bezpečnost obávají,“ uvádí Ľubomír Bandžuch ze společnosti Microsoft. Je to podle něj pochopitelné: města a obce totiž spravují celou řadu citlivých dat, mnohá z nich podléhají také různým regulatorním požadavkům, jako je například ochrana osobních údajů.

Doporučujeme obcím, aby po poskytovateli cloudových služeb vyžadovali patřičné certifikáty a dokumenty, které doloží, že jejich systémy vykazují vysokou úroveň zabezpečení. Je to nejjistější způsob, jak získat řešení, které jim bude umožňovat využívat data co nejefektivněji a současně co nejbezpečněji.

IT na radnici? Naprostá nutnost pro devět z deseti oslovených

Průzkum dále prokázal, že vnímání moderních informačních technologií ze strany městských úřadů se meziročně zlepšilo u všech hodnocených položek.  Například podíl obcí, které rozhodně uznávají, že tyto technologie pomáhají snižovat náklady, se zdvojnásobil. K 10procentnímu zlepšení došlo i u zjednodušení práce zaměstnanců. Obce častěji v moderních informačních technologiích vidí pomoc při řešení problémů či zefektivnění procesů (nárůst o 13 %, resp. 14 %).

Výsledkem je, že pro 100 % radnic (pro 89 % rozhodně, pro 11 % spíše) jsou moderní technologie nutností a nedovedou si bez nich představit efektivní chod úřadu. Obdobně všechny oslovené obce (z toho 69 % rozhodně) oceňují také schopnost zprostředkovat informace pro občany a podniky. Naprostá většina úřadů (93 %, z toho pro 40 % rozhodně) se také v praxi přesvědčila, že technologie zjednodušují práci jejich zaměstnancům.

Co se týče konkrétních řešení elektronizace služeb, největší užitek obcím přinášejí zveřejňování informací pro občany (v 86 % případů), informace o jednání zastupitelstva (77 %), mapové služby (66 %) nebo územní plán (64 %).

O projektu Město pro byznys

Cílem průzkumu, který pro společnost Microsoft realizovala agentura Datank, bylo zmapovat využívání moderních technologií na úrovni měst. Osloveno bylo všech 205 měst, která představují tzv. obce s rozšířenou působností, a 22 městských částí, které jsou správními obvody Hlavního města Prahy. Sběr dat u tajemníků obecních úřadů probíhal metodou CAWI v únoru 2017. Návratnost dotazníků byla 37 %.

O společnosti Datank

Datank je agentura pro analýzy a informace. Specializuje se na analýzy podnikatelského prostředí, veřejné a státní správy či bankovního a pojišťovacího sektoru. Tým agentury Datank efektivně vyhledává a oslovuje cílové skupiny ve všech hospodářských odvětvích, pozicích i regionech. Díky dlouholetým zkušenostem v získávání a vyhodnocování informací z veřejných i soukromých databází a zdrojů dokáže najít relevantní a komplexní informace.

O společnosti Microsoft

Microsoft je přední výrobce technologií pro svět, ve kterém jsou mobilita a cloud na prvním místě. Naší misí je umožnit každému člověku a každé organizaci na světě dokázat více. Microsoft Corporation vznikla před více než 40 lety – v dubnu roku 1975. Česká pobočka zahájila činnost v roce 1992. Na podzim 2015 jsme se spolu s pražskou divizí  Skype přestěhovali do nového světa práce – kanceláře vytvořené pro svět práce odkudkoli. V červenci 2016 spojila česká pobočka síly se slovenskou a vznikl Microsoft Česká republika a Slovensko. Na podzim 2016 bylo v Praze otevřeno vývojové centrum Microsoft Dynamics.

#########

Tento dokument je určen pouze pro informační účely. Společnost Microsoft se zříká jakékoliv odpovědnosti za vzniklé situace týkající se užití tohoto dokumentu pro jiné účely. Společnost Microsoft nebude nikdy odpovědná za jakékoliv mimořádné, přímé, nepřímé či vyplývající škody, ať již vzejdou z účinnosti smlouvy, zanedbání nebo jiné skutečnosti vzniklé následkem užití či interpretace tohoto dokumentu či v souvislosti s ním.

Microsoft je registrovaná obchodní značka společnosti Microsoft Corp. ve Spojených státech amerických a/nebo v jiných zemích. Jména společností a produktů zde uvedených mohou být obchodní značky jejich příslušných vlastníků.