Trendy v oblasti financování ojetých vozů

Češi stále častěji využívají možnosti koupě dražších ojetých vozů na splátky. Důvodem je zejména zlepšující se finanční situace v Česku!

Praha, 20. dubna 2017 Většině Čechů ještě před sedmi lety připadalo naprosto nemyslitelné zabývat se možností financování vozů, natož pak uvažovat o koupi dražších automobilů. Hlavní bylo, že auto jezdilo, na co tedy řešit pohodlí či bezpečnost. Od roku 2010 se však preference českých klientů začaly v oblasti exkluzivity a bezpečí vozů výrazně proměňovat, s čímž souvisí i zvýšený zájem o financování vozů. Důvodem je stále se zlepšující ekonomická situace a trend vyhledávat kvalitu za přijatelnou cenu. Vyplynulo to z dlouhodobého sledování vývoje a trendů financování ojetých vozů společnosti AAA AUTO.

Díky tomu, že si Češi stále častěji vybírají pohodlnější, bezpečnější, luxusnější a tedy i dražší vozy, roste jejich průměrná cena i průměrná cena financovaných ojetin. A to ne zrovna o malé částky. Zatímco v roce 2010 činila průměrná částka auta na splátky 150 000 korun, o rok později byla částka již o deset tisíc vyšší a v roce 2016 se vyšplhala až na 210 000 korun. U Mototechny, jež klientům zprostředkovává ještě o třídu luxusnější vozy, je tento trend mnohem markantnější. Jen za pouhé tři roky došlo k nárůstu průměrné ceny z 250 tisíc na 360 tisíc korun. Pozoruhodné však je, že vývoj akontace, tedy vstupní splátky, jde přesně opačným směrem. Běžný zájemce o financování ojetých vozů v roce 2010 zaplatil 30% akontaci, zatímco v loňském roce byla akontace pouze 24 % z ceny vozu.

Obdobný vývoj můžeme shledat také u průměrné měsíční splátky, která se rok od roku snižuje. Důvodem je neustále se měnící produktová nabídka, která přináší dokonalejší služby šité zákazníkovi přímo na míru. Díky tomu je tak dnes stále častěji možné získat úvěr za výrazně výhodnějších podmínek než tomu bylo před sedmi lety. Druhým důvodem pak může být i to, že klienti preferují stanovení delší doby splátky. To je vidět například na tom, že v roce 2010 byla průměrná splátka uzavřena na 52 měsíců, zatímco v roce 2016 už to bylo na 64 měsíců. Zákazníci tedy považují za důležitější mít stále na kontě nějakou finanční rezervu, počítat s tzv. zadními vrátky i na úkor toho, že budou muset splácet úvěr po delší dobu.

„Lidé se dnes nechtějí vydávat z finančních rezerv, zároveň však chtějí vyšší kvalitu, a proto poměr prodaných vozů formou financování s našimi renomovanými partnery neustále roste. V případě Mototechny je pak prodej ojetin prostřednictvím financování ještě významnější a tvoří celkem 2/3 všech prodejů. Což ve výsledku znamená, že se jen od roku 2013 téměř zdvojnásobil. A my věříme, že podobný trend bude i nadále pokračovat. Kvalita a bezpečnost je v oblasti ojetých vozů pro lidi dnes mnohem důležitější než skutečnost, že se zadluží. I proto se uchylují k variantě pořízení ojetého vozu formou financování, která je pro ně dlouhodobě přijatelná,“ dodala Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO.