Architektonický projekt Český ostrovní dům je blízko Ocenění OSN za společenskou odpovědnost

Praha, 9. května – V roce 2015 přijaly všechny státy Organizace spojených národů (OSN) tzv. Agendu 2030, která popisuje konkrétní dlouhodobé cíle udržitelného rozvoje naší planety především v oblastech životního prostředí, vzdělávání nebo v podpoře znevýhodněných lidí. Následně v Česku, jako ve vůbec první zemi na světě, odstartoval první ročník Ocenění nejvýznamnějších společensky odpovědných projektů OSN a udržitelná architektura v něm má díky Českému ostrovnímu domu své želízko v ohni.

Ocenění, jenž v České republice pod názvem Česko mění svět propaguje celá řada známých osobností organizuje Centrum OSN v Praze, Úřad vlády ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ve světě mu své tváře propůjčili například Chris Martin z Coldplay, John Legend, Kate Winslet, Matt Damon, Meryl Streep, Pink nebo Stevie Wonder. Český ostrovní dům byl jako jediný projekt věnující se udržitelnosti architektury a stavitelství odbornou porotou vybrán z 215 celostátních subjektů mezi finálovou sedmičku. O konečném pořadí od 1. do 17. května hlasuje veřejnost na webových stránkách http://www.globalnicile.cz.

Propagační video prestižního Ocenění společenské odpovědnosti OSN se světovými osobnostmi, zdroj: youtube, We The People fot The Global Goals: https://www.youtube.com/watch?v=RpqVmvMCmp0

„My tomu tak nějak pořád nemůžeme uvěřit. Vůbec jsme nominaci nečekali. Octli jsme se ve společnosti úžasných projektů, které mnohdy pro své aktivity disponují obrovskými zdroji peněz. Tak to nemáme, celý tým makáme už skoro dva roky z nadšení a ze snahy být něčím užiteční. Lidi nám píšou krásné zprávy a reakce. Jsme opravdu vděční za každý hlas, který dostaneme, i kdyby to nakonec nedopadlo,“ popisuje své pocity zakladatel Českého ostrovního domu, Pavel Podruh.

Projekt Český ostrovní dům se zabývá směřováním k soběstačnosti nebo alespoň dílčí soběstačnosti budov (primárně elektrická energie, voda, teplo) za užití moderních metod nakládání s přírodními zdroji a architekturou. Během krátké doby se kolem projektu utvořil silný tým skládající se z výjimečně talentovaných studentů architektury/stavitelství a špičkových profesionálů. Všichni společně v kontextu stavu životního prostředí, studují možnosti dalšího evolučního kroku stavby domova, udržitelněji zachovávajícího současný standard životní úrovně. Škála aktivit Českého ostrovního domu sahá od velké studentské architektonické soutěže, přes veřejné workshopy a výstavy až k přípravě reálných prototypních staveb na rok 2018.

Veřejnost rozhodne v online hlasování podle systému Demokracie 21. Hlasy se ověřují pomocí SMS a unikátního PIN kódu, což garantuje, že každý hlasující odhlasuje opravdu jen jednou. Hlasování je zdarma a organizátor garantuje, že telefonní čísla nejsou nikde shromažďována a nebudou dále využita.

Český ostrovní dům vznikl v roce 2016 jako přirozený důsledek této doby plné neuvěřitelných inovací, pokroku a myšlenkové otevřenosti. Studiem soběstačnosti se tým projektu usilovně snaží uvažovat nad možnostmi dalšího evolučního kroku stavby domova, udržitelněji zachovávajícího současný standard životní úrovně. Tento proces zahrnuje ostrovní, hybridní a v budoucnu i aktivní budovy. Více informací naleznete na www.ceskyostrovnidum.cz.