Atos předal mladým vědcům ceny Josepha Fouriera za výzkum v oblasti počítačových věd

Praha, 22. června 2017 ‒ Na Francouzském velvyslanectví proběhlo v pátek 16. června předávání vědeckých cen mladým českým vědcům.  Společnost Atos IT Solutions and Services udělovala cenu Josepha Fouriera za projekty v oblasti počítačových věd. Vítězem se stal Jan Zapletal z Technické univerzity Ostrava za výzkum v oblasti paralelní implementace metody hraničních prvků, která může sloužit například k matematickému modelování zvukových či elektromagnetických vln. Kromě peněžité odměny získal možnost stáže na prestižním vědeckém pracovišti ve Francii.

„Výhry v soutěži o cenu Josepha Fouriera si velmi vážím. Ocenění mě motivuje k dalšímu výzkumu efektivních implementací numerických algoritmů a věřím, že stáž na výzkumné instituci ve Francii může vést nejen k rozšíření znalostí, ale zároveň k budoucí spolupráci nad společnými tématy,“ řekl k ocenění Mgr. Ing. František Zapletal, Ph.D.

Smyslem ceny Josepha Fouriera je podpora mladých vědců. Získat ji mohou nejlepší studenti doktorandského studia a mladí vědečtí pracovníci v oblasti informatiky a výpočetních věd se speciálním zaměřením na návrh nebo využití výpočetně náročných algoritmů a metod, simulací a modelování či manipulaci s velkými objemy dat pro potřeby vědy a výzkumu ve veřejné i komerční sféře. Letošní ročník byl již sedmý v pořadí. Dalšími oceněnými byli Ing. Lukáš Krasula, Ph.D z Českého vysokého technického učení v Praze a Ing. Jakub Sochor z Vysokého učení technického v Brně. Zvláštní cenu získal Ing. Radek Hrbáček z Vysokého učení technického v Brně.

„Počítačové vědy jsou mladým a rychle se rozvíjejícím vědním oborem s velkým potenciálem pro praktické uplatnění. Je to oblast, kde se mohou čeští studenti a vědci více profilovat, což by bylo do budoucna pro Českou republiku konkurenční výhodou. Talentovaných lidí je zde dostatek a Atos je bude i nadále podporovat, aby byl tento talent maximálně využitý,“ řekl Jaroslav Vojtěch, ředitel divize Big Data & Cyber Security.

***

O společnosti Atos

Společnost Atos SE (Societas Europaea) je lídrem v oboru digitální transformace, má zhruba
100 000 zaměstnanců v 72 zemích a její roční tržby dosahují přibližně 12 miliard euro. Skupina má zákazníky po celém světě a je evropským lídrem v oblastech Big Data, kybernetické bezpečnosti, Digital Workplace, poskytuje cloudové služby, správu infrastruktury i dat, řešení Business & Platform a prostřednictvím Worldonline, evropského lídra v oboru plateb, i transakční služby. Společnost pomáhá klientům v různých sektorech, jako jsou obrana, finanční služby, zdravotnictví, výroba, média, služby, veřejný sektor, maloobchod, telekomunikace a doprava, uskutečňovat digitální transformaci díky svým novátorským technologiím, znalostem digitálních aplikací
i průmyslových oborů. Společnost Atos je celosvětovým IT partnerem olympijských
a paralympijských her a její akcie jsou obchodovány na pařížské burze Euronext Paris. Atos působí pod obchodními jmény Atos, Atos Consulting, Atos Worldgrid, Bull, Canopy, Unify a Worldline.