STRV a zakladatelé Kiwi.com investují do Futupilotu. Inovativního projektu, který má ambice změnit trh sdílených kol

Brno 30. června 2017 – Vývojářské studio STRV se společně se zakladatelem Kiwi.com Oliverem Dlouhým a Jiřím Hlavenkou stali novými investory nadějného bike-sharingového projektu Futupilot. Ten již ke konci prázdninových měsíců začne v rámci prvního testování nabízet 150 kol v Brně. Futupilot chce změnit svět sdílení kol prostřednictvím nejmodernějších technologií. Chytrá kola budou neustále připojená k internetu a k jejich zapůjčení stačí mít mobilní aplikaci. STRV v projektu získává významný minoritní podíl. Za projektem stojí Daniel Kojnok, který dříve pod značkou Futupilot pracoval na inteligentním zámku na kolo. Ambicí firmy je již ke konci roku expandovat do dalších velkých evropských měst a následně do celého světa.

„Spojení sil s STRV a kluky stojícími za úspěchem Kiwi.com je pro nás nesmírně důležité. Věříme, že díky jejich zkušenostem a znalostem se nám podaří uvést v život vizi, kdy chytrá kola ulehčí lidem cestování v auty přesycených městech. Nechceme být tradiční službou s reklamami na kolech a dokovacími stanicemi. Futupilot stavíme na kolech bez dokovacích stanic, jednoduché registraci, ale také na systému bez nutnosti členství. Sto padesát kol je již objednáno, mobilní aplikace se vyvíjí, testovací provoz by tak měl začít dle plánu v polovině srpna,“ říká Daniel Kojnok, devatenáctiletý vizionář a vynálezce, který za celým nápadem stojí.

Futupilot si Brno vybral jako testovací město z několika důvodů:

  • Brno nabízí rozličné podmínky, které důkladně otestují, jak si kolo, které je na míru pro Futupilot vyrobené, poradí s nejrůznějšími situacemi.
  • Brno je technologickou metropolí. Lidé zde jsou otevření novinkám, technologickým vychytávkám, což má zjednodušit spuštění testovacího provozu.
  • V Brně také působí dvě standardní bike-sharingové služby, což umožní tvůrcům projektu rychleji vyhodnotit přednosti, výhody a také případné nedostatky projektu.
  • V neposlední řadě právě v Brně Futupilot sídlí a zakladatelé společně s investory věří, že tento inovativní projekt přitáhne do firmy technologické nadšence a hardwarové vývojáře.

„Inteligentní kolo ovládané přes mobilní telefon, to je přesně typ projektu, který nás láká. Dávat dohromady naši znalost ze světa mobilních aplikací s fyzickými věcmi připojenými na internet je budoucnost, u které chceme být. Líbí se nám i budoucí vize, kdy by kola měla mít elektromotor, což může ještě více zvýšit popularitu městských kol,“ doplňuje Lubo Smid, spoluzakladatel a COO STRV.

„Ambice měnit svět dopravy je mně s Jiřím Hlavenkou velmi blízká. Z Kiwi.com se nám podařilo vybudovat globální službu, a právě tyto své zkušenosti z business developementu využijeme, abychom z Futupilotu udělali jednu z nejrozšířenějších bike-sharingových služeb na světě,“ komentuje investici Oliver Dlouhý.

Více o projektu Futupilot najdete na www.futupilot.com