Projekt měření internetové návštěvnosti NetMonitor má od července dostupná data již druhý den

Praha, 18. července 2017 –  Projekt měření internetové návštěvnosti NetMonitor přešel od 1. července 2017 na novou metodiku Overnight, která přináší kompletní oficiální denní data hned druhý den po skončení měřeného období. Další novinkou je přesnější model výpočtu reálných uživatelů napříč platformami včetně sociodemografického profilu nebo podrobnější dělení koncových zařízení: platformu PC je možné zobrazit rozdělenou na návštěvnost z domova a ze zaměstnání a také lze sloučit návštěvnost za platformy smartphone a tablet.

„V digitální oblasti jde vývoj přirozeně velmi rychle dopředu a auditované měření návštěvnosti na internetu s ní drží krok. Nová metodika umožňuje získat údaje, které dosud nebyly dostupné, jako je dělení přístupů koncových zařízení z práce a z domova nebo možnost zobrazit návštěvnost za mobilní zařízení, tedy chytré telefony a tablety, dohromady,“ komentoval přechod na novou metodiku Ján Simkanič, předseda Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR).

Nová metodika pracuje s tzv. BPS (Behavioral Panel Synthesis) výpočtovou metodou, která umožňuje přesněji určit počet reálných uživatelů bez ohledu na koncové zařízení, ze kterého k internetu přistoupili. Změnou prošlo také prostředí, ve kterém se zobrazují veřejné výstupy dosud publikované v OLA. Z technologických důvodů jsou nově dostupné ve webovém rozhraní Gemius Audience Ratings (GAR). Nové prostředí přinese zlepšení v podobě bohatší struktury naměřených dat, nicméně s ohledem na jinou metodiku výpočtu dat není možné je sloučit do časových řad napříč metodikami. Proto data publikovaná do 30. června 2017 jsou k dispozici v archivu OLA.

Naše inovativní metodologie gemiusOvernight přináší uživatelům doposud nedostupná data, což poskytuje hráčům na trhu nové možnosti plánování reklamních kampaní. Díky nové metodice jsme nabídli českému trhu ten nejvyspělejší výzkum měření návštěvnosti internetu, který nyní existuje. Revoluční změnou je především rychlost, se kterou nabídneme data: odběratelé již nebudou muset čekat do konce měsíce na zpracování dat, ale dostanou je k dispozici ze dne na den, doslova přes noc. Kvalita našeho výzkumu byla potvrzena mezinárodním sdružením IAB Europe, které ho vyznamenalo prestižní cenou IAB Award za nejlepší výzkumný projekt roku 2016. Nová metodologie se nyní používá na několika trzích regionu CEE včetně České republiky,“ říká Country Manager společnosti Gemius, Michal Fejk.

SPIR pravidelně vypisuje výběrová řízení na řešení projektu NetMonitor a volí v danou chvíli to nejlepší řešení na trhu. V posledním tendru vyhrál současný dodavatel, společnost, Gemius, která nabídla volitelné zlepšení v podobě přechodu na Overnight.

Nová metodika je dostupná zde: http://www.netmonitor.cz/dokumenty-ke-stazeni-0

O projektu NetMonitor

NetMonitor je rozsáhlý výzkumný projekt, jehož cílem je poskytnout informace o návštěvnosti internetu a sociodemografickém profilu jeho návštěvníků v České republice.