Internetové hrozby v Česku: Chromex v červenci srovnal krok s malwarem Danger

ESET varuje před trojským koněm JS/Chromex.Submelius, který se šíří přes neoficiální streamovací služby.

Praha 8. srpna 2017 – Sledování neoficiálních streamovacích stránek na internetu se během léta řadě Čechů nevyplatí. Mnoho těchto webů je totiž infikováno trojským koněm JS/Chromex.Submelius a pro spuštění videa vyžadují několikeré kliknutí na náhled videa, které otevírá nová okna prohlížeče a zobrazuje v nich reklamy. Tyto weby v některých případech fungují na doménách .cz a .sk a obsahují nabídky instalace škodlivých pluginů. Společnost ESET zaznamenala během července takřka stejný počet detekcí tohoto trojského koně jako u v poslední době nejčastější tuzemské internetové hrozby, malwaru JS/Danger.ScriptAttachment.

JS/Chromex.Submeliux o prvním prázdninovém měsíci představoval 16,72 procenta zachycených hrozeb, malware JS/Danger.ScriptAttachment dosáhl podílu 17,50 procenta. „Nárůst detekcí trojského koně JS/Chromex.Submeliux může souviset s obdobím prázdnin. Právě v této době více uživatelů využívá neoficiální streamovací služby a stahuje si nabízené pluginy,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. „Pluginy však mají naprosto opačný efekt. Navíc mohou do napadeného zařízení instalovat downloader,“ vysvětluje Dvořák.

Nejčetnější internetovou hrozbou zůstává JS/Danger.ScriptAttachment. Tento škodlivý kód se šíří především prostřednictvím příloh nevyžádaných e-mailů. „Neškodí jen sám o sobě, dokáže do napadeného zařízení stáhnout další škodlivé kódy včetně vyděračského ransomware, který zašifruje obsah zařízení a požaduje po oběti výkupné,“ varuje Dvořák.

Třetí nejčastěji zaznamenanou hrozbou v červenci byl škodlivý kód JS/Adware.AztecMedia. Ten v internetovém prohlížeči otevírá nevyžádaná okna s reklamou. V některých případech dokáže dokonce i změnit domovskou stránku internetového prohlížeče. V červenci představoval 4,36 procenta zaznamenaných hrozeb v České republice.

Deset nejčastějších internetových hrozeb v České republice za červenec 2017:

  1. JS/Danger.ScriptAttachment (17,50 %)
  2. JS/Chromex.Submeliux (16,72 %)
  3. JS/Adware.AztecMedia (4,36 %)
  4. Win32/GenKryptik (2,29 %)
  5. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,25 %)
  6. PDF/Fraud (1,90 %)
  7. JS/Adware.BNXAds (1,88 %)
  8. Java/Kryptik.FN (1,77 %)
  9. Java/Kryptik.FL (1,76 %)
  10. HTML/Frame (1,44 %)

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.