Transgas je jen torzo původního záměru

Jen málokdo ví, že budovy komplexu Transgasu na Vinohradské třídě dnes vypadají podstatně jinak než v době svého vzniku.  Transgas je navíc jen nešťastným torzem celkové původní koncepce 70. let.

Odlišný pohled dnešních kolemjdoucích a jejich předchůdců z doby dostavby budov je způsoben především změnami v podobě a barvách vnějšího proskleného opláštění, které je pro vzhled stavby určující. Budovy, kterým nešlo upřít jistou originalitu, tak už ve své původní podobě neexistují. Postupně prošly mnoha dalšími úpravami, které často likvidovaly to nejcennější, co se zde nacházelo. Zejména v letech 1991 – 1997 všechny prošly kompletní rekonstrukcí, která zapříčinila změnu právě jejich exteriéru a podstatně se dotkla jejich vnitřních částí. V přízemí byla zřízena prodejna automobilů Mercedes – Benz a v patře byla provedena kompletní obnova dispečerského centra. V interiéru byla upravena dispozice a ve značné míře odstraněno původní vybavení.

To se projevilo i při výběru vnitřního vybavení, které se rozhodl získat pro své sbírky Národní památkový ústav a Národní muzeum. HB Reavis, současný majitel objektů, jim nabídl bezplatně artefakty dle jejich vlastního výběru. Obě instituce se ale nakonec rozhodly především pro kousky z doby pozdější, než je doba vzniku budovy. „Cenností ze 70. let bylo opravdu poskrovnu. Sami jsme byli překvapeni, že z této doby se v alespoň částečně autentické podobě dochovalo snad jen schodiště, které již bylo odborně sejmuto a je uchováno v depozitáři“ říká Jakub Verner, tiskový mluvčí HB Reavis.

O výstavbě ústředního dispečinku tranzitního plynovodu v bloku mezi ulicemi Vinohradská a Římská  bylo rozhodnuto v roce 1971. Při výstavbě nových budov došlo k demolici činžovních domů původního vinohradského bloku. Komplex byl stavěn v kontextu vznikající severojižní magistrály, kdy se původně počítalo s mnohem větší rozsáhlou demolicí celého okolí, která však nebyla nikdy dokončena. Vzhledem k době svého vzniku a funkci přestaly však budovy Transgasu již začátkem 90. let plnit svoji původní funkci. Navíc tento typ rozvolněného urbanismu je zvláště v kompaktní části Vinohrad nevhodný.

„I když jde o stavby, které se pokoušely narušit dosti monotónní architekturu socialistického Československa, jde zároveň o stavby, které byly projevem omezeného dobového urbanismu, který cíleně boural přirozenou strukturu měst a vytvářel až bezcitně solitéry,“ říká o Transgasu světoznámá česká architektka Eva Jiřičná.  

„Skupina nesourodých domů, zde působí neměstotvorně, brutálně (nemyšleno brutalisticky), až agresivně. Veřejná prostranství mezi jednotlivými objekty, myšlena původně jako živé piazzetty, jsou naprosto nefunkční a umrtvují celý prostor,“ dodává známý historik architektury a vysokoškolský pedagog Patrik Líbal.

V místě, kde dnes budovy Transgasu stojí, je plánována novostavba polyfunkční budovy. Návrh architektonického studia Jakub Cigler Architekti počítá s revitalizací této oblasti – ve zklidněném vnitrobloku by vznikl nový veřejný prostor se zelení, veřejnosti přístupnými terasami a bezbariérovým průchodem skrz území. Návrh je rozčleněn na sedm domů a reflektuje okolní měřítko Vinohrad. Budova je projektována tak, aby vyhověla nárokům prestižních certifikátů BREEAM Excellent a WELL. Dosavadní snahy prohlásit Transgas za kulturní památku tomuto záměru ale brání.

– Konec –

O HB Reavis

Posláním společnosti HB Reavis je přinášet do životů lidí pozoruhodné prožitky prostřednictvím realitních řešení.

Naše pozornost se soustřeďuje na ty, kterým budou sloužit. Naším cílem je vytvářet jedinečné prostory, které zvyšují produktivitu, pohodlí a celkový prožitek, a to nejen pro své uživatele, ale i pro širší veřejnost. Jako integrovaný developer s evropskou působností své stavby navrhujeme, realizujeme a spravujeme. Kromě toho vystupujeme v roli investičního správce a správce sdílených pracovních prostor. Působíme ve Velké Británii, Polsku, České republice, Maďarsku a na Slovensku a zkoumáme možnosti rozvoje na německém a tureckém trhu.

Mimořádně vysoké standardy, které stanovujeme s ohledem na kvalitu a udržitelnost, byly oceněny sérií cen v mezinárodním měřítku, včetně „Nejlepší zaměstnavatel v Polsku“ – kterou udělil AON Hewitt v roce 2016, „Nejlepší developer ve střední a východní Evropě v roce 2017“ na udílení cen za kvalitu CEE a „Nejlepší evropský kancelářský developer roku 2016“ na udílení cen World Finance.

Celková plocha našich stavebních projektů přesahuje 1,2 miliónu m2 a hrubá hodnota developerských projektů dosahuje 5,7 miliardy EUR. Více než 87 % našeho portfolia tvoří moderní kancelářské prostory, a jsme tak jedním z předních poskytovatelů pracovišť v Evropě. V současnosti probíhají práce na dalších 11 projektech, které nabídnou pronajímatelnou plochu o velikosti 355 000 m², jejíž hodnota dosahuje 1,8 miliardy EUR.

Díky kapitálu přesahujícímu 1,2 miliardy EUR a více než 600 zaměstnanců můžeme hrdě prohlásit, že patříme mezi evropské špičky na poli nemovitostí.

Více informací na http://www.hbreavis.com