Motor ABB překonal světový rekord v účinnosti

Společnost ABB, technologický průkopník a lídr, dosáhla u synchronního elektromotoru téměř 100% účinnosti.

Zkoušky provedené na šestipólovém synchronním motoru ABB o výkonu 44 MW prokázaly krátce před předáním zákazníkovi o 0,25 % vyšší účinnost, než bylo 98,8 % stanovených v dodavatelské smlouvě. To je světový rekord v účinnosti elektromotoru.

Toto zvýšení účinnosti může během dvacetileté životnosti motoru ušetřit přibližně půl milionu dolarů (přes 11 milionů korun) na nákladech na elektřinu.

„Vzhledem k tomu, že náklady na elektrickou energii jsou zdaleka největší položkou celkových nákladů vlastnictví motoru, mají tyto úspory výrazný dopad na zisk,“ uvedl Sami Atiya, prezident divize ABB Robotika a pohony.

„Vedle extrémně vysoké účinnosti jsou synchronní motory známé svou osvědčenou kvalitou a spolehlivostí, kterou zaručuje jejich odolná konstrukce společně s nízkou provozní teplotou a nízkou úrovní vibrací. Jako technologický průkopník a lídr energetické revoluce je společnost ABB v rámci své strategie Next Level pevně odhodlána vyvíjet technologie, které zvyšují účinnost a produktivitu,“ dodal Ativa.

Motor od ABB uspoří elektřinu 240 evropských domácností

Průměrná účinnost tohoto typu synchronního motoru se pohybuje od 98,2 do 98,8 %. Při nepřetržitém chodu znamená zvýšení účinnosti o 0,25 % roční úsporu energie ve výši 1000 MWh, což odpovídá roční spotřebě elektřiny 240 evropských domácností.

Celosvětová poptávka po energii je téměř dvojnásobná oproti stavu před třiceti lety a podle prognózy Mezinárodní energetické agentury do roku 2030 vzroste o dalších 50 %. K uspokojení této poptávky jsou nutné nejen nové zdroje energie, ale zásadní význam má i efektivní využívání stávajících energetických zdrojů. Velký potenciál úspor energie v průmyslu je právě v oblasti pohonů s elektrickými motory. Frekvenční měniče a vysoce účinné motory mohou přispět ke snížení spotřeby a ztrát obvykle o 20 až 50 %.

Co je to synchronní motor?

Účinnost motoru je poměr mechanického výkonu a elektrického příkonu. Světového rekordu bylo dosaženo během zkoušek provedených společně se zákazníkem, který bude synchronní motory ABB využívat. Motory budou sloužit k pohonu kompresorů ve stanici pro výrobu průmyslových plynů ze vzduchu.

Synchronní motor je zvláštní druh motoru na střídavý proud. Je velký přibližně 5 x 4 x 4 metry a jeho výkon činí 44 MW. Synchronní motory se obvykle používají pro pohon ventilátorů, čerpadel, válcoven, důlních výtahů a kompresorů v odvětvích, jako jsou výroba technických plynů, těžba a zpracování ropy a zemního plynu, v chemickém průmyslu, námořní dopravě, metalurgii, těžebním průmyslu, vodárenství a při výrobě papíru a celulózy.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oboru elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 125 let tradice inovací společnost ABB dnes tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 132 000 zaměstnanců. www.abb.com