Oživte svůj počítač nebo herní konzoli: Krátký průvodce, jak používat teplovodivou pastu

29. 08. 2017 – (Zalman Tech Co., Ltd.) – Žene se z vašeho počítače, notebooku nebo herní konzole horký vzduch a všechny tepelné senzory se dočista zbláznily? Nemusí to být nezbytně chyba chladicího systému. V celém procesu chlazení hraje důležitou roli teplovodivá pasta

Teplovodivá pasta je tažná hmota charakteristická schopností vést teplo. Používá se především pro počítačové komponenty, které se při své práci zahřívají. Pasta dokonale propojuje chlazenou počítačovou část s chladicím zařízením a efektivně zvyšuje odvod tepla. Používá se u procesorů CPU, GPU, chipsetů a pamětí RAM.

Aplikovaná chemie a fyzika

Na trhu je mnoho teplovodivých past. Jejich složení je závislé na použitých ingrediencích: silikon, kovy – převážně stříbro, keramická báze nebo syntetické diamanty. Konsistence je závislá na chemickém složení. Může být měkká ale i pevná. To vše je důležité při volbě pasty. Pokud se chcete vyhnout konstantní výměně pasty, zvolte produkt na bázi silikonu. Dobrým a bezpečným řešením je pasta s dielektrickými vlastnostmi (nevede elektrický proud), jako je tomu například u produktu Zalman ZM-STG1.

Oživte svůj notebook nebo PC

Tovární teplovodivé pasty, které jsou požívány v noteboocích, jsou levným řešením. Po méně než roce však ztrácejí své vlastnosti, tvrdnou a drolí se. Stává se to i v případě těch nejdražších notebooků.  Prvním signálem, že životnost pasty je u konce, je zvýšený hluk vydávaný chladicím systémem a zvýšená teplota. Pokud aplikujete novou teplovodní pastu, budete překvapeni novým výkonem stávajících chladicích systémů a nižší teplotou.

Oživte svoji herní konzoli

Všimli jste si, že vaše herní konzole se chová jako fén na vlasy? Bohužel to může být způsobenou použitím obyčejné teplovodivé pasty, která přestala účinkovat. Pokud je vaše konzole již po záruce, neváhejte. Rozdělat ji je velmi snadné. Nová teplovodivá pasta sníží teplotu a prodlouží životnost zařízení a navíc poskytne úlevu vašim uším od hluku chladicích systémů.

Preciznost nade vše

V případě notebooků zvolení vhodné pasty pro procesory CPU nebo GPU vyžaduje více úsilí. Vše závisí od jednotlivých modelových řad komponent. V případě konzolí pro videohry je to ještě obtížnější, ale na internetu naleznete mnoho rad, řešení a návodů.

Zvládnete to sami

Před tím, než vyměníte starou pastu za novou, zapněte na krátkou chvíli zařízení, aby se dostalo do provozní teploty. To uvolní starou pastu a usnadní výměnu. Zařízení vypněte a odpojte od sítě. Na odstranění staré pasty použijte čistý alkohol nebo odlakovač, nepoužívejte šroubovák nebo nůž či jiný ostrý předmět. Stačí kousek bavlněné látky nebo vaty. Teplovodivou pastu naneste rovnoměrně a rozetřete na oba povrchy, jak chladicího systému, tak chlazené součástky.  S množstvím nové pasty to nepřehánějte, stačí malé množství. Použijete-li více pasty, dojde k opačnému efektu. Chlazení se zhorší.

————————————————————–

Jihokorejská společnost Zalman byla založena v roce 1999 a je známá výrobou počítačových dílů a periferií. V nabídce mimo jiné nechybí velmi tiché chladicí systémy CPU a VGA, počítačové skříně a počítačové periferie nejvyšší kvality.