27. ročník Festivalu Dny pro duševní zdraví v Plzni

Za pořádající organizace Ledovec a Epoché vás srdečně zveme na již 27. ročník Dnů pro duševní zdraví v Plzni – festivalu s podtitulem „mejdan, který Vám dofoukne duši“, který se uskuteční v sobotu 7. a v úterý 10. října. Většina programu proběhne v rekonstruovaných prostorách Moving station, Most Ivana Magora Jirouse 2, Plzeň. Celou akci zakončí mše svatá v kostele Nanebevzetí Panny Marie, Františkánská 8, Plzeň.

V rámci atraktivního programu pro dospělé i rodiny s dětmi se můžete těšit se na psychoterapeutické workshopy, besedy, kino, divadlo, slam poetry, koncerty, výstavu a další. Smyslem festivalu je zábavnou formou zmírňovat předsudky a negativní postoje k lidem s duševním nemocněním nebo mentálním handicapem, ale i těm, kteří jsou nějak „divní“ nebo třeba jen procházejí duševní krizí.

Posláním celé akce je také duševní hygiena jako prevence psychických problémů i drogových závislostí. A v neposlední řadě také reforma psychiatrie v ČR. Festival chce ukázat, jak nám všem pomáhá umění, filozofie i psychoterapie, že bláznění je lidské a chodit k „cvokaři“ není ostuda. „Letos jsou hlavním tématem takzvané mezní situace, tedy chvíle utrpení, ale i okamžiky bytostné radosti. Zkrátka situace, kdy jsme vytrženi z každodennosti a rutiny. Ty známe všichni dobře, doplňuje ředitelka Epoché Klára Klevisová Horáková.

Plzeňské Dny pro duševní zdraví zahájí v sobotu 7. října ve 14 hodin v Moving Station dva zážitkové workshopy, které jsou volně přístupné veřejnosti a dávají tak každému možnost nahlédnout pod pokličku psychoterapeutické práce. Jak se pokusit porozumět snům a snění v mezních situacích nás naučí pražský psychoterapeut Lukáš Králíček a jak mocnou průvodkyní podvědomí může být hudba, nás ve svém workshopu přesvědčí Jana Fojtíčková. V 16.30 se s osobní zkušenosti ze života s depresí v mladém věku připojí jedna ze zakladatelek organizace Nevypusť duši, Marie Salomonová, která se rozpovídá o tom, co jí pomohlo, a jak se žije s diagnózou „úzkostně depresivní porucha“. Ve stánku organizace Nevypusť duši si také můžete vyzvednout příručku Sedm zásad zdravé psychohygieny a manuál pro blízké.

Během celého sobotního odpoledne a večera máte také možnost v kino sálu Moving Station shlédnout čtyři úspěšné filmy z festivalu Jeden svět. Produkce láká diváky na silné a intimní snímky jako Aminin profil pojednávající o moci sociálních sítí, film Hiphop-erace sledující partičku novozélandských seniorů, jejichž věkový průměr se blíží devadesátce a skoro všichni vlastní umělou kloubní náhradu, a která to se chce se svým hiphopovým tanečním vystoupením dotáhnout až do Las Vegas nebo třeba na provokativní snímek Iránský rave o ilegálních rave party v poušti, které provází strach z razií, bití a vězení.

Bohatý je ale i divadelní program. V sobotu po obědě proběhne interaktivní představení studia Damůza Deset-dvacet-sova! pro děti od čtyř let a jejich rodiče. Od 18.40, tedy hned po po slavnostním zahájení letošního ročníku festivalu, bude foyer „Jižáku“ patřit slam poetry v podání dvou slavných plzeňských „pouličních básníků“ Michala Vybírala a Bohdana Bláhovce. Od 19 hodin pak začíná netradičně pojaté divadelní představení Máj od soubooru TEArTR RAJDO a sobotní večer v Moving Station uzavře koncert folkově jazzového dua Adams Emily.

V rámci festivalu se můžete přijít podívat na výstavu komiksů kreslíře Stanislava Setinského, které vycházely na pokračování v časopisu Respekt v rámci projektu „Ti, kterým se vyhýbáme“. Kresby například vysvětlují, proč depresivním lidem neradit, že nemají být smutní.

V úterý 10. října dopoledne, tedy v Mezinárodní den duševního zdraví, proběhne ve velkém sále Moving station pracovní setkání k reformě psychiatrie v Plzeňském kraji, které moderuje Robert Elva Frouz.

Odpoledne se můžete těšit na mini konferenci zabývající se filosofickými kořeny psychoterapie na téma „mezní situace“.  O tzv. schizoanalýze promluví pražský psychiatr a psychoterapeut Martin Petrovský, o přátelské psychoterapii Leoše Horáka a zpracovávání smutku i znovuzrození člověka terapeutka Blanka Doležalová, a s tím, jak řeč prochází krajní zkušeností, nás seznámí filosof Filip Timingeriu. Kazuistikou ho doplní terapeutka Tereza Králíčková.

Dny pro duševní zdraví 2017 zakončí v již tradičně bohoslužba za duševní zdraví a na připomínku pánů Leoše Horáka a Jiřího Bláhovce s biskupem Tomášem Holubem v kostele Nanebevzetí Panny Marie („ U františkánů“).

Podrobný program festivalu Dny pro duševní zdraví v Plzni najdete na webových stránkách www.dpdz.cz nebo na facebooku akce www.facebook.com/dpdz.cz.

Vstup na všechny akce je volný. Srdečně zveme odbornou i širokou veřejnost.