CESNET chystá na víkendové LinuxDays vlastní stánek i přednášky

Praha 3. října 2017. Sdružení CESNET je tradičním partnerem největší linuxové akce u nás – otevřené konference LinuxDays. Už šestý ročník proběhne tuto sobotu 7. října a neděli 8. října v areálu Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze-Dejvicích.  

Sdružení bude mít na konferenci vlastní stánek, v němž budou ke zhlédnutí dvě dema: L0 SDN a železniční doprava a Flexibilní zpracování paketů na rychlosti 100 Gb/s pomocí jazyka P4. Jako každým rokem přispěje CESNET i do přednáškového bloku konference. Své prezentace si připravili čtyři odborníci sdružení: v sobotu vystoupí Martin Černáč a Pavel Kácha, v neděli přijdou na řadu Ondřej Caletka a Tomáš Čejka.

Martin Černáč v přednášce Trnitá cesta Cryptolockeru nabídne prezentaci případové studie napadení stanic na Západočeské univerzitě v Plzni ransomwarem Cryptolocker. Prezentace poukáže na způsob komunikace univerzitního CSIRT týmu a forenzní laboratoře.

Pavel Kácha nazval své vystoupení Hledáme nezvané hosty. Jeho cílem je nastínit možné postupy při hledání nezvaných červotočů v systému, které jsou dostupné pro běžného linuxového správce s běžnými nástroji.

Ondřej Caletka přednese příspěvek IPv6 tunely pomocí OpenVPN. Představí v něm tunelovací službu, kterou CESNET provozuje pomocí OpenVPN. V přednášce rozebere také obecné postupy v získávání IPv6 adres, jejich registraci i zavádění.

Tomáš Čejka připravil vystoupení Monitorování sítě pomocí flow – case studies. Ukáže v něm, jaké jsou možnosti použití existujících nástrojů pro monitorování počítačové sítě a analýzu síťového provozu. Zabývat se bude monitorováním toků, která se v praxi běžně používají.

Konference LinuxDays 2017 nabídne během dvou dnů desítky přednášek a workshopů. Vlastní stánky chystá řada zajímavých projektů, například Fedora, Gentoo, openSUSE, vpsFree.cz, Python, Mozilla, brmlab, OpenAlt a další. Vstup na akci je volný.

Podrobný program a další informace o setkání se dozvíte na stránkách konference: https://www.linuxdays.cz/2017/.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení CESNET klade velký důraz na problematiku bezpečnosti provozu sítí, služeb a ochrany uživatelů. Více na: www.cesnet.cz