Kdyby byly bohaté, věnovaly by děti peníze potřebným

Žáci 13. základní školy v Plzni byli včera prvními hosty nově otevřené interaktivní a hravé expozice Jak se točí peníze. Děti strávily v prostoru DEPO2015 několik hodin, užily si nejen expozici, ale staly se i aktivními účastníky slavnostního zahájení. Největším překvapením, které ocenily, pro ně byla přítomnost ambasadora projektu youtubera Karla Kováře, vystupujícího jako KOVY.

Roli ambasadora projektu Jak se točí peníze KOVYmu nabídla Česká spořitelna, která tuto putovní expozici přivezla už podruhé do České republiky. “Finanční gramotnost je v posledních letech četně skloňované téma a velmi často ho slýcháme ve spojitosti s nejmladší generací a školstvím. Jelikož se v našem vzdělávacím systému stále nenachází uspokojující pokrytí této problematiky, jsem přesvědčen, že je expozice Jak se točí peníze ideální ukázkou, jak nejmladší generaci nenásilně vzdělávat formou hry, což by bylo pro mnoho škol velmi složité. Jakožto tvůrce videí, která mladou generaci často oslovují, jsem se rozhodl pro ambasadorství a mám velkou radost, že takový projekt vznikl. Nepochybuji, že zábavnou formou vzdělá mnoho mladých a třeba v budoucnu někoho zachrání před neuváženou půjčkou, nebo dluhovou spirálou. Pochopit, jak se točí peníze, totiž občas není jednoduché ani pro dospělé,” komentuje KOVY.

Děti si návštěvu expozice užily, více než o výstavu jde totiž o hru. Při vstupu děti dostanou svoji osobní spořicí kartu, na kterou se jim načte malý virtuální kapitál. Tyto peníze pak používají na různých stanovištích výstavy a během hry se seznamují s důležitými situacemi souvisejícími s penězi. Ty můžou na jednotlivých místech vydělávat, měnit, spořit, investovat či darovat na prospěšnou věc. Na multimediálních kvízových stanicích si děti zase ověří své nově nabyté znalosti.

V debatě pak děti přiznaly, že už teď dokáží zpeněžit své dovednosti – třeba prodat ručně vyrobené chlebíčky strýcovi, lízátka spolužákům, inkasovat 20 korun za umytí nádobí, 50 za věšení prádla nebo 200 za umytí auta. Finančně zhodnotit dokáží samozřejmě i své známky, a to zejména u prarodičů. Na otázku, co by dělaly s velkým balíkem peněz, děti bez výjimky říkaly, že by je věnovaly někomu, kdo je potřebuje – dětem z dětských domovů, starým lidem, zvířátkům… Možná tak na ně zapůsobila expozice, která (nejen) dětem ukazuje funkci peněz v naší společnosti, ale také to, že je důležité s nimi zodpovědně hospodařit a že ne všechno lze za peníze koupit. Svou koncepcí a obsahem výstava netradiční formou přispívá ke zvýšení finanční gramotnosti dětí, učí je rozvíjet správný úsudek, rozhodování i kritické myšlení.

KOVY by ale, pokud by měl opravdu hodně peněz, část z nich určitě využil pro cestování, protože cestuje moc rád. A užít si víkendový výlet s ním do Belgie a Nizozemí, kde vznikly první burzy, si příští rok na jaře mohou užít i výherci soutěže, která je s expozicí Jak se točí peníze spojená. Online hra pro žáky druhých až sedmých tříd základních škol vypukne 9. října na stránkách www.verimedobrymvecem.cz.

Více o projektu Jak se točí peníze najdete na stránkách https://www.depo2015.cz/proskoly. Expozice je putovní. Vznikla z podnětu Skupiny Erste a je součástí programu Erste Financial Life Park. Vytvořilo ji dětské muzeum ZOOM ve Vídni ve spolupráci s dětským muzeem FRida&freD v Grazu. Po těchto dvou rakouských městech výstava putovala například na Slovensko, do Rumunska a Srbska. K vidění byla i v Praze, od června 2013 do března 2014 si ji užilo více než 31 tisíc návštěvníků. V Plzni ji od 4. října 2017 do 18. dubna 2018 hostí prostor DEPO2015.