Máte čisté ruce? Viry a bakterie jsou všude kolem nás

Podzimní počasí ovlivňuje nejen naši náladu, ale i celkové zdraví. V tomto období slábne náš imunitní systém a navíc dochází k výraznějšímu množení a šíření bakterií a virů. V neděli 15. října se uskutečnil Světový den mytí rukou, který připomíná důležitost očisty rukou v době zvýšeného rizika nákazy.

Jaké předměty v domácnosti jsou největším nosičem bakterií a virů?

Obecně platí, že vlhkost a teplo vytváří dokonalé prostředí pro růst bakterií. Z toho důvodu sprchové závěsy, houbičky na mytí nádobí a prkénka na krájení patří mezi nejznečištěnější objekty v domácnostech. Hned druhé místo zaujímají klíče od domu, peníze a mobilní telefony. Jsou to tedy věci, které často držíme v rukou.

Na jakých dalších místech mimo domov se skýtá nebezpečí?

Bezesporu v prostředcích veřejné dopravy. Madla, kterých se denně dotkne velké množství lidí, představují živnou půdu pro šíření rozličných druhů bakterií a virů. Podle Světové zdravotnické organizace jsou dvěma nejefektivnějšími prostředky k boji proti mikroorganismům antibakteriální mýdla a sanitizéry. Pro osobní potřebu jsou pak velice praktické dezinfekční gely, které se skvěle hodí v případech, kdy není možné umýt ruce běžným mýdlem a vodou.

Často si lidé otevírají dveře loktem na veřejných toaletách, aby si neušpinili ruce po umytí. Má to nějaké opodstatnění?

Je pravda, že se na povrchu dveří, které nejsou pravidelně čištěny, objevují některé škodlivé bakterie a viry. Lidé by se však styku s těmito bakteriemi neměli přehnaně bránit. Množství bakterií na dveřních klikách zřídka přesahuje hodnotu potřebnou k přenosu infekce. Náš imunitní systém si tak dokáže s takovým množstvím bakterií účinně poradit.

Jsou vysoušeče rukou opravdu nejhygieničtější, jak se tvrdí?

Moderní senzorové ruční sušiče nejsou z hlediska dodržení maximální čistoty optimální. Mohou totiž být kontaminovány, jelikož se nejčastěji nachází ve stejné místnosti s toaletou. V takovém případě bude horký vzduch sloužit jako roznašeč bakterií, který je přemístí přímo na naše ruce. Nejlepší způsob sušení rukou je použití jednorázových papírových ručníků. Jejich uskladnění je vysoce hygienické a při jejich používání nedochází ke kontaktu s jinými lidmi.

Jak se společnost Ecolab zapojila do Světového dne mytí rukou?

Naším cílem je informovat širokou veřejnost o důležitosti mytí rukou a zvýšit povědomí o možných rizicích, které vyplývají z nedostatečné hygieny. Náš průzkum z roku 2016 ukázal, že 86 % lidí si nedostatečně myje ruce. Naše vzdělávací kurzy mají napomoci tuto situaci zlepšit. V České republice jsme se navíc zúčastnili sobotního festivalu Husobraní a Cider fest na Smíchovské náplavce. Návštěvníkům akce jsme rozdávali dezinfekční gely na ruce zdarma.

→ Odpovídá: Jan Boháček, viceprezident a ředitel společnosti Ecolab pro region střední a východní Evropy.

O společnosti Ecolab

Ecolab (ECL) je důvěryhodným partnerem a světovým lídrem v oblasti hygieny a sanitačních řešení, které chrání člověka a životní prostředí na více než milionu lokalitách. Roku 2015 dosáhl zisk společnosti 13,5 miliardy dolarů. Společně s 47 000 spolupracovníky dodává společnost Ecolab komplexní řešení a služby, které zajišťují bezpečnost potravin, udržují čisté prostředí, optimalizují spotřebu vody a energie a zlepšují provozní efektivitu pro zákazníky v oblasti potravin, zdravotnictví, energetiky, pohostinství a průmyslu, a to ve více než 170 zemích po celém světě. Pro více informací o společnosti Ecolab navštivte www.ecolab.com.

Sledujte nás na Twitteru @ecolab nebo Facebooku na facebook.com/ecolab.