Poradenské centrum Alfons pomáhá desítkám studentů se specifickými potřebami

Ztráta sluchu, psychické onemocnění nebo třeba horší zrak. I přes tyto překážky mohou studenti brněnské techniky navštěvovat vysokou školu a užívat si studentská léta jako ostatní spolužáci. Už deset let jim v tom pomáhá poradenské centrum VUT, které od loňského roku nese nové jméno – Alfons. K narozeninám si centrum nadělilo nejen nový video spot, ale uspořádalo například i výstavu absolventovi Fakulty stavební, který letos úspěšně dokončil školu navzdory psychickému onemocnění.

Lukáš Mlejnek chtěl studovat stavařinu už na střední škole. Jeho cesta za snem ale nebyla jednoduchá. „Povaha Lukášova onemocnění s sebou nese velké, někdy až nadměrné zapálení do věcí, které právě dělá. To může vystřídat náhlý nedostatek vůle, nespavost a deprese. Z toho důvodu bylo nutné, aby se Lukáš naučil vybalancovat volnočasové zájmy, školní i pracovní povinnosti a podobným stavům se vyhnul,“ vysvětlila Veronika Matějková, která studentovi Fakulty stavební v době jeho studia na VUT pomáhala. Díky ní si mohl Lukáš lépe rozvrhnout nejen studium samotné, ale i přípravu závěrečné práce. „Velkou výhodou pro mě bylo, že jsem měl v případě potřeby víc času na složení zkoušky, protože mě farmakoléčba trochu brzdí,“ připustil Lukáš Mlejnek, který se ve své závěrečné práci věnoval návrhu rodinného domu se zelenou střechou.

V rámci terapie Lukáš začal i kreslit. S jeho díly se návštěvníci stavební fakulty seznámí od 18. října po dobu jednoho měsíce v Literární kavárně na Veveří. „Lukášovy kresby jsem znala, proto mě napadlo uspořádat výstavu jako motivaci a odměnu za dokončení bakalářského studia,“ doplnila Matějková. Příběh Lukáše je ale jen jedním z mnoha, podobných klientů eviduje centrum Alfons 178, z toho 115 z nich využívá možnosti adaptace studia.

„Počet všech studentů se specifickými potřebami nečiní na VUT ani jedno procento z celkového počtu studentů. Nicméně se snažíme udělat pro tyto mladé lidi maximum. A nezáleží na tom, jestli trpí poruchami učení, ztrátou zraku, sluchu nebo třeba poruchami autistického spektra,“ vyjmenovala možné zdravotní komplikace vedoucí poradenského centra Zdeňka Zigalová. Nově Alfons nabízí i sociálně-právní servis. „Naše služba S-kompas, ve které studentům radíme v sociálních či právních otázkách, pomohla letos už osmnácti z nich. Zorganizovali jsme také kurz právního minima, o který byl opravdu velký zájem,“ doplnila Zigalová.

Alfons stojí také za vznikem technického slovníku pro český znakový jazyk. Díky tomu už existují znaky pro odborné termíny jako elektrolýza, goniometrická funkce nebo třeba rozteč a není nutné je pouze opisovat prstovou abecedou jako dosud. S tvorbou slovníku pomohl od narození neslyšící student Fakulty strojního inženýrství Tomáš Zbavitel, který byl za svou práci navržen i na letošní Cenu rektora VUT.

Chcete vědět, s čím vším studentům Alfons pomáhá? Podívejte se na video.