RT-Summit již tuto sobotu v Praze. Katedra řídicí techniky FEL ČVUT hostí setkání vývojářů Linuxu

V sobotu 21. října 2017 se na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze uskuteční RT-Summit – setkání vývojářů linuxového jádra a uživatelů jeho real-time verze označované jako preempt-rt.

Linux preempt-rt je rozšíření (patch) linuxového jádra, měnící běžný Linux na real-time operační systém, který se dá použít například pro řízení autonomních aut, obráběcích strojů či podobných zařízení, kde záleží na přesném časování prováděných operací.

Na sobotním RT-Summitu vystoupí známé osobnosti linuxové scény, například Thomas Gleixner, správce architektury x86 a spolupracovník Linux Foundation zodpovědný za Real-Time Linux collaborative project, Peter Zijlstra (Intel), správce linuxového scheduleru a nástroje perf, či Steven Rostedt (VMware), autor známého nástroje ftrace.

RT-Summit pořádá katedra řídicí techniky FEL ČVUT ve spolupráci s ​Linux ​Foundation ​Real-Time ​Linux collaborative ​project a OSADL: Open Source Automation Development Labs.

Pro studenty ČVUT je vstup zdarma, ostatní se musí za poplatek zaregistrovat nejpozději v pátek 20. 10. 2017 do večera.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete na www.fel.cvut.cz

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 129 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering“ na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems” na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete na www.cvut.cz.